använd ej" /> Mestadels positivatongångar inför 2021 - Entreprenadaktuellt

Mestadels positivatongångar inför 2021

Ett historiskt år är snart slut och Entreprenadaktuellt har ringt runt till några aktörer i branschen för att fråga hur deras 2020 har varit och hur de ser på den närmaste framtiden. 

Foto: Värmlandsschakt

Jonas Strömberg

Vd på Värmlandsschakt (Koncern med 140 fristående företag i samverkan med Värmland som hemmamarknad. Leverantör inom entreprenad, maskin, transport och anläggning).

Hur har 2020 varit för er?

– Ser man till Värmland har vi klarat det här speciella året riktigt bra egentligen, här har vi legat i nivå med tidigare år. En del infrastrukturprojekt, inom både statlig och kommunal verksamhet, låg i ”pipen” när vi gick in i året vilket gjorde att det redan var äskat medel för de projekten. Negativt under året har varit att investeringsviljan hos diverse tillverkningsindustrier och vissa mindre kommuner varit begränsad. Det har funnits en viss försiktighet på marknaden av förklarliga skäl. Totalt sett har vi i branschen klarat oss bra med sysselsättningsgrad och att det finns projekt att jobba med. Det är vi ödmjukt tacksamma för.

Hur tror du att ert 2021 kommer att bli?

– Det jag kan se i spåkulan framåt är att vi har projekt igång och förfrågningar som ligger ute, så för det närmaste halvåret ser det absolut bra ut. Jag ser positivt på framtiden för Värmlandsschakt och våra medlemmar.

Foto: Håkan Sandbring

Thomas Åström

Säljare, Stens Maskiner, Växjö (Återförsäljare av nya och begagnade entreprenadmaskiner. Säljer bland annat maskiner från Hitachi åt Delvator).

Hur har 2020 varit för er?

– Branschen ställdes om i mars och april, det blev ett vakuum när ingen visste någonting. Telefonen tystnade som på en given signal. Ingen ville investera något utan alla avvaktade för att se vad som skulle hända. Självklart blev det så. I maj och juni luckrades det upp och efter semestrarna i augusti drog allt igång igen på riktigt. Vår bransch är en av dem som har klarat sig allra bäst tror jag. Vi säljer nya maskiner åt Delvator i Småland och i antal maskiner har 2020 varit ungefär som vilket år som helst. Kanske en liten nedgång. Försäljningen överlag har ju gått ner, men inte lika mycket som man kunde tro. 

Hur tror du att ert 2021 kommer att bli?

– Det är svårt att veta vad man ska tro, men man är väl en sådan som alltid ser positivt framåt. Hitachi kommer med några nya modeller som många har väntat på och det kan lyfta lite grann hoppas vi. Det är både hjulgrävare och bandmaskiner från 13 till 25-26 ton. Flera kunder som jag har pratat med säger att de är fullbokade under hela 2021. Det låter ganska positivt framåt ändå, jag tror att de allra flesta åtminstone här i södra Sverige kommer ha att göra.

Foto: Privat

Anna Egemalm

Personalansvarig, Vallgårda Entreprenad, Uppsala (Mark- och anläggningsföretag som startade 1997. Utför allt från uppdrag åt kommunen till infiltrationer, grundisoleringar, plattläggning och försäljning av pooler, marksten med mera till företag och privatpersoner).

Hur har 2020 varit för er?

– 2020 har varit minst lika bra som tidigare år, det har kanske till och med varit en ökning efter maj, juni. Vi har haft väldigt mycket att göra. Det är ju ett år vi garanterat kommer att minnas. Många har varit hemma och har haft tid att se över sitt hem och sin uteplats och haft mer tid till att ta tag i sådant. Människor vill ha att göra och jag tror att många har behövt en förändring under det senaste året. 

Hur tror du att ert 2021 kommer att bli?

– Vi har fått många förfrågningar på pooler inför 2021 och just pooler är den delen i verksamheten som har ökat mest. De jobben tar ett tag att sätta igång med leveranser och annat och det drar igång framåt vårkanten. Vi är inte oroliga inför 2021. Vi var oroliga under februari och mars när egentligen hela Sverige höll andan. Arbetsmässigt ser vi gott på 2021. 

Foto: Privat

Roger Hedström

Vd och ägare, Green Care Solutions, Luleå (Företag med sex anställda och en omsättning på cirka 15 miljoner som jobbar mot avfall och återvinning i främst Luleå, Piteå och Boden).

Hur har 2020 varit för er?

– Vi har haft ungefär lika mycket som vanligt att göra, kanske något mer. Green Care Solutions jobbar mest mot byggsektorn, det är vår största kund, och där har vi inte märkt någon minskning alls i år. Det har nog genomförts många projekt som redan varit upphandlade och klara att börja byggas inför året. Den privata sidan har kanske också ökat lite grann, många bygger nog om mer än vanligt. Det är nog en kombination av det som gör att det har varit bra beläggning. 

Hur tror du att ert 2021 kommer att bli?

– Inför nästa år låter det inte lika bra om man pratar med byggarna. Jag tror att det kommer minska för oss, det är sådana signaler man får. Det verkar vara färre förfrågningar ute för byggarna och jag tror att den här vintern kommer att bli ganska lugn. Än så länge tuffar det visserligen på som vanligt för oss och vi märker inte av någon minskning än så länge, men som sagt så finns det signaler som visar att det kan bli mindre med jobb framöver. Man får hoppas att det inte stämmer. I våras blev det inte lika illa som man hade befarat, så jag hoppas att jag har fel om nästa år också.

 

Under pandemin har många personer spenderat mer tid hemma, och velat fixa både inne och ute. Något som synts bland förfrågningarna för att bygga pooler, menar Anna Egemalm på Vallgårda Entreprenad. Foto:mostphotos

 

Pär Andersson
Frilans

Artikeln publicerades torsdag den 31 december 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste