använd ej" /> Kilföretag utsattes för bedrägeriförsök - Entreprenadaktuellt

Kilföretag utsattes för bedrägeriförsök

Bonäs Maskincenter i Kil polisanmäler bedrägeriförsök, efter att en ”agent” från Dubai ringt och velat köpa en hjulgrävare för 500 000 kronor – med en falsk check. Han försökte även lura företaget på en miljon kronor.

Det var i november 2007 som Sune Eriksson annonserade ut en hjulgrävare, Atlas 1004 till försäljning på internet. I slutet av november fick han ett mejl från en man som presenterade sig som en agent från Dubai och som fått i uppdrag att införskaffa en Atlas 1004 åt en klient. Klienten var intresserad av Sunes hjulgrävare och frågade om den fortfarande var till salu. 

Sune Eriksson, ägare till
Bonäs Maskincenter känner
sig lättad över att banken
upptäckte den falska
checken. ”Vi kunde gjort en
miljonförlust”, säger han.- Vi kom överens om ett pris och att pengarna skulle sättas in på mitt bankkonto den 21 december. Jag var lite osäker till en början att behöva lämna ut mina kontouppgifter men banken försäkrade att det var ofarligt, säger Sune Eriksson, ägare och säljare för Bonäs Maskincenter i Kil.

Började ana oråd

Tre veckor senare hör agenten av sig och ber om ursäkt för förseningen men förklarar samtidigt att pengarna, 50 000 euro, knappt en halv miljon kronor bör kommit in på företagets konto. Han ber Sune
förbereda maskinen för avhämtning.
Men inga pengar dyker upp och Sune gör klart för agenten att maskinen inte lämnar gårdsplanen förrän pengarna har kommit in.

Checken anländer

På julafton hör agenten av sig och beklagar sig över att ett misstag har begåtts.
”Enligt min assistent har 120 000 pund förts över, istället för den summa vi kommit överens om. Jag har varit i kontakt med min klient och lovat honom att jag ska prata med dig så ditt företag kan föra över återstående belopp”, skriver agenten.
- Då började jag dra öronen åt mig och förstod att allt inte stod rätt till. Jag har läst om liknade fall när en person skickat en check på för högt belopp och krävt mellanskillnaden tillbaka och sedan när man överfört pengarna har det visat sig att checken är falsk.

Misstankar hos banken

I samma veva som Sune börjar ana oråd ringer banken.
- De berättar att jag har fått en check från Dubai på 120 000 pund som banken i sin tur skickat till huvudkontoret i Köpenhamn på analys. Den är med stor sannolikhet falsk.
Sune kontaktade agenten och förklarade att banken inte accepterade hans check och bad honom själv att kontakta banken vid eventuella frågor. Agenten har därefter kontaktat banken för att få sina pengar men utan resultat. Det misstänkta bedrägeriförsöket är polisanmält.Artikeln publicerades måndag den 31 mars 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste