använd ej" /> 500 procents ränta – för bara 20 år sedan - Entreprenadaktuellt

500 procents ränta – för bara 20 år sedan

Det osannolikt osannolika kan inträffa. I ett desperat försök att försvara den svenska kronans växelkurs höjde Riksbanken den 16 september 1992 räntan till hisnande 500 procent.

Målet var att få fler investerare att våga äga svenska kronor. Många befarade att den svenska kronans värde skulle devalveras inom kort.
 
Den 15 september ville ingen äga svenska kronor. På morgonen den 16 september höjde Riksbanken räntan från 20 procent till hisnande 75 procent, men det hjälpte inte. Därför beslöt Riksbankens chef Bengt Dennis att höja räntan till 500 procent. Det kom som en chock.
 
Många företagare hamnade i en akut sits när deras banklån plötsligt hade drygt 500 procents ränta. Samma lånevillkor används av bankerna än idag, men nu har vi en fritt flytande växelkurs, så risken att Riksbanken skulle få en lika heltokig idé är minimal.
 
Riksbankens försök att försvara den starka svenska kronan misslyckades och kronan devalverades kraftigt, vilket i sin tur gjorde att alla med lån i utländsk valuta plötsligt fick mycket större lån mätt i kronor och högre räntekostnader.
 
Under hösten 1992 presenterades flera blocköverskridande krispaket som i kombination med den lägre växelkursen för den svenska kronan fick räntorna att sjunka kraftigt.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades söndag den 16 september 2012

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste