Komatsu och Caterpillar kvar i topp – XCMG klättar

Caterpillar och Komatsu behåller ledningen som världens två största maskintillverkare, visar årets ”Yellow Table”-rankning som tidningen International Construction Magazine gjort. Mest utmärkande är att XCMG klättrat och nu kvalat in på tio-i-topplistan, före både Sany och Zoomlion.

XCMG klättrar bland världens främsta maskin­tillverkare och nar nu nått upp till plats nummer åtta. XCMG säljs sedan förra året av Abelco och de första maskinerna har nyligen nått kund.
Intäkterna sjönk med i genomsnitt 2,6 procent under förra året för världens 50 största maskintillverkare. Detta är dock ett stort lyft jämfört med 2013 då man tappade hela 12 procent. En ljusning i både Nordamerika och Europa har lyft siffrorna på vissa håll, samtidigt som det är fortsatt tufft i framför allt Kina och inom gruvindustrin globalt sett, enligt undersökningen. Årets Yellow Table skiljer sig inte mycket från förra året, nio av de tio som låg i topp förra året gör det även i år. Några har klättrat en position medan andra fallit en eller ett par positioner. Föga förvånande behålls ledningen av Caterpillar och Komatsu. Hitachi har klättrat ett steg och tagit sig upp till tredjeplatsen medan Volvo CE har tappat en position från förra året och ramlat ner till plats nummer fyra. Det är dock inte mycket som skiljer, endast fem miljoner i intäkter. Även Liebherr har tappat en plats och flyttats ner till plats sex, medan Terex har klättrat till plats nummer fem. Den som utmärker sig mest i rankningen är kinesiska XCMG som klättrat från plats nummer 11 till plats nummer 8 och nu tagit ledningen som Kinas största maskintillverkare och slår därmed konkurrenter som både Sany och Zoomlion.

– Det är förstås ett glädjande besked! Vi har börjat få ut några maskiner på den svenska marknaden och även om vi skyndar långsamt så tror jag nog att vi kan börja ta marknadsandelar snart, speciellt som XCMG är på gång med ett par mindre maskiner också, på 4 och 6 ton, säger Per Pettersson, vd på Abelco, som sedan förra året säljer XCMG i Sverige.

De första två åttatons XCMG-hjulgrävarna levererades till kund i mars och ytterligare två är beställda. Både den och den större 15 tonnaren kommer förhopp­ningsvis också att visas på MaskinExpo.

– Det är alltid svårt att komma in på marknaden med ett relativt okänt märke, men vi känner ändå att vi är på gång och att har ett bra samarbete med XCMG, fortsätter Per Pettersson.

Tio-i-topp 2015

1. Caterpillar

2. Komatsu

3. Hitachi

4. Volvo CE

5. Terex

6. Liebherr

7. John Deere

8. XCMG

9. Sany

10. Doosan

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades fredag den 08 maj 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste