använd ej" /> Sveriges största rörspräckning - Entreprenadaktuellt

Sveriges största rörspräckning

Vid Saabs fabrik i Trollhättan pågår en unik ledningsrenovering. Metoden i sig, rörspräckning, är inte ny däremot är dimensionen på 710 millimeter den största som hittills gjorts i Sverige.

I Trollhättan har den största rörspräckningen i Sverige gjorts med ett 710 millimeters rör. Foto:klara sinnerstad
Det är en gammal 600 millimeters dricksvattenledning som ligger längs med ett gammalt industrispår på Stallbackaområdet i Trollhättan som ska renoveras. Trollhättan Energi, som är ledningsnätsägare, har under en längre tid haft problem med läckor.

– Vi har haft 10-15 läckor och vi vet inte riktigt varför. Kanske är det vibrationer som gör att det blir sprickor. Därför har det i ett antal år legat i vår planering att byta den här ledningen, säger Olof Dahlgren.

I december renoverades ledningen med genom den schaktfria metoden rörspräckning. Rörspräckningen utfördes av entreprenören Quickpipe, som har ramavtal med Trollhättan och ett 25-tal andra kommuner i Sverige om rörspräckning.

– Det som gör just det här jobbet lite speciellt är de stora dimensionerna. Vi spräcker en 600-ledning och drar in en 710-millimeters PE-ledning i stället. Vad jag vet är det den största dimensionen som man har använt i Sverige, säger Nils-Göran Svensson, grundare och vd på Quickepipe.

Den totala sträckan som ska renoveras är cirka 800 meter lång och delas upp i fyra etapper om vardera 200 meter, vilket är maximalt vad dragaren klarar av.

Quickpipe har nyligen investerat in en ny dragare och vid projektet i Trollhättan är det första gången som man använder maskinen.

– Maskinen kommer från den tyska tillverkaren Burst, vi har flera mindre maskiner från samma tillverkare så vi är ändå ganska bekant med maskinen, förklarar Nils-Göran Svensson.

– Det som gör just det här jobbet lite speciellt är de stora dimensionerna, säger Nils-Göran Svensson, grundare och vd på QuickPipe.
Denna kan dra upp till 190 ton, de mindre modellerna som Quickpipe har kan dra mellan 40 och 100 ton.

– Skillnaden mellan att jobba med den här stora maskinen och de mindre är att du måste ha mer lyfthjälp av en kran eller grävmaskin till den här stora. Till de små maskinerna kan man lyfta stängerna förhand, men de här stängerna väger 120-130 kilo styck. De mindre maskinerna klarar vi normalt på två personer, här måste vi vara tre eller fyra, berättar Björn Svensson, som är operatör av rörspräckaren. Maximalt ska den nya rörspräckningsutrustningen klara av upp till 800-millimeters ledningar.

Rörspräckning går ut på att man gräver en grop i vardera änden av de rörsträcka som ska förnyas. Man sänker ner dragaren i ena gropen och matar igenom stänger tills de kommer ut på andra sidan. En ”rymmare” tar sig först igenom röret och vidgar marken med 20

Den stora skillnaden är att det krävs mer lyfthjälp när man hanterar större och tyngre dimensioner på rör, berättar operatören Björn Svensson.
procent cirka samtidigt som en kniv hackar sönder det gamla röret. Man drar sedan med sig röret tillbaka genom den spräckta ledningen.

Rörspräckning kan användas på alla typer av material, allt från betong till segjärn och gjutjärn.

Det är tredje veckan som killarna på Quickpipe är igång i Trollhättan och förhoppningen är att man ska vara klara inom ett par dagar. Därefter ska rörspräckarna på uppdrag i Finland. Quickpipe är baserat i Enviken utanför Falun men arbetar över hela Norden. Merparten av alla jobb finns i Sverige och Finland. Maskinparken består numera av fem rörspräckningsmaskiner och två lastbilar. Det gör att de fyra anställda kan vara ute på två parallella projekt samtidigt.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 03 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste