använd ej" /> Götene Ufo tar helhetsgrepp om branschen med nytt sortiment - Entreprenadaktuellt

Götene Ufo tar helhetsgrepp om branschen med nytt sortiment

tar ett helhetsgrepp om branschen med nya produkter och en fusion med Ufo. Sortimentet breddas med en ny ”mellanklass-serie” skopor och tillsammans med Ufo har man ett komplett sortiment för både grävmaskiner och hjullastare.

 

I våras installerades en av  Skaraborgs största kantpressar i Götenes fabrik. Det som tidigare tog åtta timmar att göra går i dag på mellan två och tre timmar. Foto: Ann-louise Larsson

Sedan årsskiftet har Götene Construction Equipment och Umeå Försäljnings AB slagits ihop till Götene UFO AB. Genom fusionen blir man en totalleverantör med utbud till både hjullastare och grävmaskiner och i samband med det passar man även på att bredda utbudet med den helt ny produktkategori på grävarsidan, skopor i ”mellansegmentet”. Skopserien kallas Nordic och kommer prismässigt att ligga omkring 15 procent under standardskoporna.
 

Sven Lans är vd för Götene Ufo AB, som är en sammanslagning av Götene Construction AB och Umeå Försäljning AB, Ufo.

– Vi har dels valt ett lite tunnare material än vi använder i standardskoporna och dessutom har vi minimerat svetsarbetet. Genom att använda mer bockad plåt får vi ner tillverkningskostnaden. Vi bockar tak och svep i ett stycke och dessutom har vi skippat ämnesröret och bockat istället, berättar Sven Lans, vd för Götene Ufo AB.

Nordicserien omfattar skopor upp till 1 100 liter och tillverkas i batcher om fem eller tio stycken som sedan ställs i hyllan. Enligt Sven Lans är det ett kundönskemål med ett mellanklass-sortiment och responsen hittills har varit mycket positiv.

– Tanken är att vi ska kunna vara en total­leverantör för våra kunder. Vi vet att många har valt ett billigare alternativ på de skopor som inte används så frekvent, nu kan de välja Götene rakt av, fortsätter Sven Lans.

– Idén har funnits länge och vår konstruktör har räknat ingående på var kraften i skopan behövs. Jag kan ärligt säga att vi har fått en konstruktion som är bättre än jag trodde när vi drog igång det här, tillägger han.
 

Visst svetsarbete kommer man inte undan. Den nya svetsroboten som installerades i höstas kommer att få svetsa de nya Nordic-skoporna, men även en hel del andra volymprodukter.

Den mesta tillverkningen av både Götenes och Ufos produkter sker i fabriken i Götene. Här har det hänt en hel del det senaste året för att optimera produktionen. I somras installerades en ny kantpress, en av Skaraborgs största, som kommer väl till pass för den nya Nordic-serien.
– Den är ett rejält lyft, det som tog åtta timmar att göra i den gamla pressen kan vi idag göra på två-tre timmar, berättar Sven när han visar runt i fabriken.

Även en svetsrobot är ”ny” i fabriken. Den installerades i somras och idag är det 3-4 olika skopmodeller som robotsvetsas, men andelen ökar successivt. Nordic-serien kommer att robotsvetsas, men även andra ”volym-produkter”.

Götene har alltid tillverkat sina produkter själva, Ufo har däremot aldrig haft någon egen tillverkning. En del av den outsourcade tillverkningen för Ufo har numera flyttats ”hem” till Götene. Sven Lans ser stort potential för de båda verksamheterna tillsammans.
 

Götene Ufo satsar på ett helt nytt sortiment med ”mellanklass-skopor”. För att få ner priset bockar man så mycket av plåten som man kan. Bland annat har man skippat ämnesröret och all svetsning som det för med sig.

– Götene har traditionellt varit starka upp till Dalarna och Ufo är starka i norra Sverige. Genom att slå ihop bolagen blir vi inte bara en totalleverantör utan också rikstäckande. Götene Ufo blir marknadsledande skulle jag säga.

28 anställda finns i Götene, 6 i Umeå. Tillsammans omsatte bolagen ungefär 80 miljoner i fjol.
– Vi kommer att behålla verksamheterna på båda orterna och även båda varumärkena även om vi kommer att renodla så att Ufo tar alla redskap till hjullastare och Götene alla redskap till grävmaskiner, fortsätter Sven Lans.

Den som är nyfiken på att se de nya skoporna kan hålla ögonen öppna under årets mässor.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 18 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste