”Om jag var rädd skulle jag inte hålla på”

Årets bergentreprenör Mats Johansson är en stabil smålänning som har varit i branschen i nästan hela sitt liv. Han tog sitt sprängkort 1989 och startade egna företaget MJ anläggning 1994. Fast från början skulle han bli svetsare. 

 

Mats Johanssons företag MJ anläggning är baserat i Växjö men de jobbar i ett ganska stort område. Bland annat har de gjort jobb i Kalmar och i Västra Götaland. Foto:Elias  wärnefjord

Mats Johansson utbildade sig till svetsare men ganska snart upptäckte han att det inte var vad han ville göra. Nitton år gammal började han istället på Peab, eller BPA som det hette på den tiden. 

– Jag lärde mig spränga på Peab. Jag var med och borrade och lade rör och lärde mig av de som var äldre, säger han. 

Efter två år på Peab tog han sitt sprängkort 1989 och allt flöt på fram till 1994.

– Då var det ont om jobb och jag blev uppsagd och var tvungen att hitta på något. Jag har alltid tänkt att det skulle vara roligt att testa att ha ett eget företag. 

I början när det egna företaget var nystartat gjorde Mats många olika typer av anläggningsarbeten. 

– Vi gjorde en del VA-jobb i början. Då var min far med mycket. Han har alltid drömt om att starta eget men det har inte blivit så utan istället har han hjälpt mig mycket. Vi gjorde en del nyetableringar av bostadsområden också. De jobben är de roligaste som jag har gjort för det var så omväxlande och så gick det att peka på att ”det här har jag gjort”. Det är inte lika lätt när man spränger. 

Med tiden blev det allt mer sprängjobb och idag är det nästan bara det som företaget håller på med. 

Idag har Mats Johansson två anställda, en kille på 23 och en kille på 26 år som båda har sprängkort. Tidigare har han haft en äldre anställd som nu har gått i pension. Ibland tar han in en f-skattare och han har täta samarbeten med en kollega där de hjälps åt med jobben. 

– Vi är kollegor, inte konkurrenter, säger han. 

Vanliga jobb idag är sprängningar för husgrunder, rörgravar och i bergtäkter. 

– Men det är inga jobb som är främmande, säger Mats Johansson men han tycker ändå att mindre jobb är roligast. 

– Då får man både borra och spränga. Det får också gärna vara lite utmaning, till exempel att borra nära en husvägg, så att man får tänka till lite. Variation är bäst. 

Företaget är baserat i närheten av Växjö men tar jobb i ett ganska stort område. 

– Vi kan åka lite var som helst där det finns jobb. Min ena anställda är från Värmland så han ligger ju ute hela tiden ändå. Men normalt jobbar vi inom tio-tolv mils radie från hemorten. Men vi har även gjort jobb i Kalmar och Västra Götaland, säger han och fortsätter.

– Åker man runt för mycket så tappar man hemmamarknaden. Men vi har vissa entreprenörer som vi samarbetar med och alltid spränger åt. Får de jobb längre bort så följer vi med. 

Mats Johansson är nöjd med hemmamarknaden och har inga planer på att ta jobb i storstäderna.

– Att försöka slå sig in i Stockholm är inte intressant. Vi har jobb så det räcker här. 

Mats Johansson hade inte väntat sig att han skulle bli utsedd till årets bergentreprenör. Men när han fick tydliga påtryckningar att han borde dyka upp på årets bergsprängardagar blev han förstås misstänksam. 

– Vi brukar gå men jag hade inte tid i år och hade tackat nej. Då ringde Roland Netterlind och hade någon historia om varför jag behövde komma ändå. Jag trodde väl på det men när jag berättade det för min kollega sa han att ”det måste vara priset”. 

Mats minns inte hur motiveringen löd men tror att det handlade om att hans företag är välskött och har funnits under en lång tid. Han tror också att det handlar om att han tagit sig tillbaka från sjukdomar som hade fått de flesta andra sjukskrivna på livstid men vill inte fördjupa sig i det. 

När Entreprenad­aktuellt träffar Mats Johansson är han mitt uppe i en sprängning mitt emellan ett åldersboende med dementa och ett dagis, så det är många nyfikna som vill titta.

– Även om vi följer alla säkerhetsföreskrifter tycker jag att det är lite obehagligt eftersom de ibland kommer så nära. Man vill ju absolut inte att någon ska komma till skada. 

Tack vare den försiktigheten har Mats Johansson inte varit med om någon större incident under sitt yrkesliv. 

– Det är klart att man har smällt någon ruta, det har väl alla men det har aldrig hänt något allvarligt. Jag är inte rädd när jag jobbar, om jag var det skulle jag inte hålla på. 

Planen framåt är att fortsätta på samma sätt. 

– Vi har ett gott rykte och vi gör ett bra jobb så det är bara att fortsätta. 

Klara Sinnerstad
Klara Sinnerstad
Tel: 019-16 64 65
E-post: klara@entreprenadaktuellt.se

Artikeln publicerades måndag den 06 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste