använd ej" /> Nöjda förare nyckeln till framgången för snabbväxande Bergslagsgasell - Entreprenadaktuellt

Nöjda förare nyckeln till framgången för snabbväxande Bergslagsgasell

Nora Entreprenad AB är som en snöboll i rullning. Under de senaste tre åren har företaget vuxit med drygt 480 procent – och i år ser omsättningen ut att bli den dubbla jämfört med förra året. Den kraftiga tillväxten har gjort företaget till Gasell-vinnare i Örebro län. 

Jimmy Magnussons företag Nora Entreprenad AB har fått rejäl vind i seglen. På tre år har företaget vuxit med nästan 500 procent. Foto: ann-louise Larsson

När Jimmy Magnusson startade företaget 2007 hade han inte för avsikt att bolaget skulle växa. 

– Det var snarare tvärtom. Jag hade drivit ett bolag tidigare tillsammans med kompanjon, som vuxit till ungefär den här storleken där vi är idag, och tyckte att det skulle bli skönt att få vara helt och hållet sin egen, berättar Jimmy Magnusson när han tar emot på kontoret i Nora en lördag i november. Det är inte speciellt ofta som Jimmy befinner sig på hemorten. Mesta delen av tiden tillbringar han ute i olika projekt, främst de lite större projekten i Stockholmsområdet, där Nora Entreprenad sedan länge är inarbetade. 

– Har man väl kommit in på marknaden i Stockholm är det svårt att ta sig därifrån, det kommer hela tiden nya projekt som leder till nya uppdrag och det har gjort att vi kan ha full beläggning på så många maskiner som vi har idag, fortsätter Jimmy Magnusson. 

Idag sysselsätter företaget 20 anställda och har ett tiotal grävmaskiner, mestadels hjulgrävare, några hjullastare och ett par lastbilar. Alldeles snart anländer också en väghyvel, en maskintyp som Jimmys hjärta klappar lite extra för. 

– Min pappa körde väghyvel så jag har det med mig i blodet. Jag har också arbetat som väghyvelmaskinist, det var så Nora Entreprenad startade. Men nu har vi inte haft någon på två år så jag ser verkligen fram emot att den nya hyveln ska komma, säger Jimmy Magnusson och det lyser nästan om honom när han pratar om maskinen. Det är en kombination av ökad efterfrågan på justeringsarbeten och ett eget brinnande intresse som har föranlett investeringen. 

– Annars har vi legat lite lågt med investeringar i år. Vi investerade kraftigt i maskiner under förra året, ungefär 10-12 miljoner, vilket är väldigt mycket för ett företag i den här storleken som omsätter ungefär 20 miljoner om året, säger Jimmy Magnusson. 

Filosofin bakom maskin­investeringarna är enkel. Maskinisterna ska ha moderna maskiner som de trivs i och som ger dem en bra arbetsmiljö. 

– En förare som trivs gör ett bra jobb, så enkelt är det. I princip kan man säga att varje maskinist har ”sin egen” maskin och har fått vara med och välja utrustning innan köpet. Man ser stor skillnad på de maskiner som alla använder och de som är ”personliga”. Har man en ”egen” maskin sköter man om den betydligt bättre, berättar Jimmy. 

Att han själv har kört maskiner i många tror han kan vara en fördel för att få de anställda att trivas med sitt arbete. 

– Jag kan nog visa lite förståelse för vissa saker som man kanske inte skulle göra om man inte själv suttit i en maskin och kört dag ut och dag in, säger han. 

Några långsiktiga framtidsplaner för företaget har inte Jimmy, mer än att fortsätta växa. 

– Det är ingen medveten strategi att växa utan mer något som bara blir. Just nu rullar det på väldigt bra, vi söker fler medarbetare och jag tror att vi under nästa år kommer vara 30-35 stycken. Men det är klart att det kostar på att växa så det är väl läge att bromsa in lite och stabilisera också, fortsätter han. 

Företaget har flera ben att stå på, ett är arbeten åt privatpersoner i Bergslagen, där 4-6 personer dagligen utför arbeten som enskilda avlopp, husgrunder och stenläggning. Det andra benet är anläggningsjobb i större projekt, främst inom fiber och vatten- och avlopp. 

– Vi är ofta med i de stora projekten, men ute i ytterkanterna med förberedande arbeten som ledningsförflyttningar bland annat, berättar Jimmy och nämner ett sådant projekt i anslutning till Förbifart Stockholm. 

– Förbifarten handlar inte bara om tunneldrivning, ett sådant projekt ger många ringar på vattnet och där finns oftast vår del av kakan.

Flexibiliteten i verksamheten tror Jimmy är en av flera framgångsfaktorer, men det allra viktigaste för att lyckas är duktiga medarbetare. 

– Jag har haft tur och hittat väldigt duktiga förare. Det är bra sammanhållning och alla kör med öppna kort. Man hjälper varandra när det behövs och ställer upp för varandra, konstaterar Jimmy. Rekrytering är en av de stora utmaningarna. Det är svårt att hitta nya medarbetare och det behöver utbildas fler, samtidigt som praktikdelen i utbildningen borde utökas väsentligt menar Jimmy. 

– De behöver inte bara ha körtid i maskinerna när de kommer ut utan även ha greppat helheten på arbetsplatsen. Därför vore det bra med mer praktik på skarpa arbetsplatser. 

Att bli utnämnd till Gasell i Dagens industris årliga tävling för snabbväxande företag ser Jimmy som en fjäder i hatten. 

– Jag hade inte ens tänkt tanken innan de ringde och berättade att jag hade vunnit. Självklart är jag stolt och glad, det är ett kvitto på allt arbete man lagt ner, fortsätter han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 november 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste