använd ej" /> All-time-high för maskinförsäljningen - Entreprenadaktuellt

All-time-high för maskinförsäljningen

Det såldes fler än 4 000 nya entreprenadmaskiner i Sverige under förra året, vilket är den högsta siffran någonsin sedan Maskinleverantörerna började föra statistik över försäljningen 1947, och 25 procent fler än 2015.

Maskinförsäljningen brukar peaka ungefär var åttonde-nionde år i Sverige, så blev det även den här gången. Förra gången maskinförsäljningen hade ett toppår var 2008, då en rekordnotering på 3 200 maskiner nåddes. 2016 slogs den nivån med råge och krossade alla förväntningar. Totalt såldes drygt 4 000 grävmaskiner, hjullastare, bandschaktare och väghyvlar. Räknar man in asfaltsutläggare och vältar ökar siffran med ytterligare ungefär 400 enheter.

– Allt tydde på att 2016 skulle bli ett topp-år och jag trodde att vi kanske skulle landa på ungefär 3 800 maskiner. Det känns fantastiskt roligt att det har sålts långt fler maskiner än väntat, kommenterar Maskinleverantörernas vd Björn Bäckström.

Det finns några produktkategorier som sticker ut och framförallt är det små hjulgrävare, där försäljningen ökat med 260 procent jämfört med förra året, 2015. Sett i antal handlar det om en ökning från 20 maskiner 2015 till 72 stycken 2016. Även skidsteers har ökat med drygt 200 procent, till 50 stycken, och antalet teleskoplastare har fördubblats, från 85 till 174 sålda maskiner.

– Det var länge sedan vi hade en sådan hög aktivitet samtidigt inom bostadsbyggande, bostadsrenovering och på infrastruktursidan i Sverige.  Det gynnar helt klart maskinförsäljningen och jag tror att trenden kommer hålla i sig även 2017 och för att sedan plana ut lite. Det finns inget som tyder på någon kraftigare inbromsning, fortsätter Björn Bäckström.

Läs mer om maskinförsäljningen i vårt februarinummer!

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 januari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste