använd ej" /> Stora infradagen: ”Stora utmaningar – men lika stora möjligheter” - Entreprenadaktuellt

Stora infradagen: ”Stora utmaningar – men lika stora möjligheter”

Sveriges infrastrukturminister Anna Johansson invigningstalade på Stora Infradagen idag. Hon pratade om de utmaningar som Sveriges infrastruktur står inför – men också de möjligheter som detta ger.

Infrastrukturminister Anna Johansson pratade om digitalisering och framtidens infrastrukturutmaningar på Stora Infradagen, som ägde rum på Näringslivets hus i Stockholm idag. Foto: Ann-Louise Larsson

Årets tema på Stora infradagen var ”Vägen mot morgondagen – nya affärsmodeller och digitalisering skapar nya möjligheter”, något som även infrastrukturminister Anna Johansson berörde i sitt invigningstal.

– Digitaliseringen i samhället ställer hela transportsektorn inför stora förändringar, säger hon.

Både beteendemönster, hur vi använder transportmedlen och planering av transporter skiljer sig mycket idag från för ett antal år sedan och kommer att förändras ännu mer under de kommande åren.

– Det kommer att krävas investeringar från vår sida för att anpassa infrastrukturen till framtida krav. Det långsiktighetsperspektivet måste vi ha i det vi investerar i, säger hon.

Det som regeringen beslutar om idag är kanske klart att börja användas om 15-20 år – och ska passa de krav som kommer att ställas på infrastrukturen då.

– Vi har stora utmaningar framför oss, men möjligheterna som det ger är minst lika stora, fortsätter Anna Johansson och poängterar att vi måste hantera hoten och ta oss an möjligheterna.

Anna Johansson berörde också vikten av att det ska vara möjligt att bo och verka i hela landet och kom in på att det inte bara är infrastruktur i form av väg och järnväg som behövs för framtiden, utan även digital infrastruktur i form av bredband.

­– Att ha tillgång till bredband är lika viktigt idag som tillgången till el och fast telefoni var för ett antal år sedan. Det behövs andra saker också, men den digitala infrastrukturen är oerhört viktig för framtiden.

Höghastighetståg är en av de viktigaste och största framtidsinvesteringarna som nuvarande regering förespråkar. Anna Johansson säger idag att hon tycker att höghastighetsatsningen känns ekonomiskt lönsam och menar att vi samtidigt måste se det ur ett perspektiv där vi ställer oss frågan vad det kostar samhället om vi inte bygger, i form av exempelvis minskad konkurrenskraft.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi vågar satsa på framtidens transportsystem. Höghastighetsbanan är ett exempel på en mycket långsiktigt satsning där vi pratar kanske 30-40 år framåt i tiden.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 januari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste