använd ej" /> Förorenade massor i Göteborg bygger upp norsk ö - Entreprenadaktuellt

Förorenade massor i Göteborg bygger upp norsk ö

När det nya kvarteret Dockan i Lindholmshamnen i Göteborg byggs stötte Skanska plötsligt på rinnande olja.Fast inget ont som inte har något gott med sig: nu använder Skanska de sanerade jordmassorna till att återställa ett gammalt kalkbrott i Norge.

Elin Chytraeus, Skanska dokumenterar allt som hittas i schaktet för att förbereda deponierna på vad de kan vänta sig. Foto: Anders Egle/Skanska

– Vi jobbar trots allt i Göteborg, så vi hade tagit tidsmässig höjd för att hitta oförutsedda saker i marken, och därför ligger vi i fas med planeringen. Men att här skulle finnas ett antal kubikmeter flytande olja i massorna hade vi inte väntat oss, säger Elin Chytraeus, projektutvecklare på Skanska Nya Hem i Göteborg, i en kommentar på Skanskas hemsida.

Sammanlagt har 3 000 kubikmeter massor schaktats ur, på den ganska lilla tomt som nyss var en populär parkeringsplats och innan dess rymde en skärverkstad till de gamla varven. Om något år reser sig här i stället tre nya huskroppar, den ena 16 våningar hög, med 133 lägenheter och en förskola. Men innan dess återstår mycket mark- och byggnadsarbete.

– Eftersom arbetsplatsen är så trång har vi ingen plats för upplag utan måste skicka i väg allting så fort vi gräver upp det. Bland annat skickas massorna med båt till Norge där det används till att fylla ut ett gammalt kalkbrott på ön Langöya i Oslofjorden. På så sätt är vi med och återställer en skärgårdsö för rekreation och friluftsliv, säger Elin Chytraeus.

– Det blir stora byggnader så det behövs mycket pålning, ner till 75 meter, men med tanke på alla föroreningar i marken måste vi vara oerhört försiktiga så att ingenting vare sig åker med pålarna ner i djupet, eller följer med personalen eller maskiner upp ur schakten. Det är mycket rengöring av stövlar, dokumentation och arbete från sidan på den här arbetsplatsen, säger Elin Chytraeus.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 24 februari 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste