110 miljoner till hållbara dagvattenlösningar

På Luleå tekniska universitet ska ett nytt kompetenscentrum för forskning iom dagvattenlösningar etableras. Med den nya satsningen VINNWATER ska universitetets forskare i samverkan med företag och kommuner utveckla banbrytande dagvattenlösningar.

– Jag är mycket glad, tacksam och överväldigad över att vi inom dagvattenområdet får den här fantastiska möjligheten, inte minst med tanke på den tuffa konkurrens som rådde, säger Maria Viklander, professor i VA-teknik på Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Åtta olika kompetenscentran ska etableras i Sverige inom olika områden, varav ett av dessa är ”VINNWATER – Centre for Stormwater Management Solutions” på Luleå tekniska universitet. VINNWATER har en finansiering på 110 miljoner kronor under fem år.

– Vinnovas satsning på nya kompetenscentrum är viktig för svensk forskning och innovation. Det är mycket glädjande att Luleå tekniska universitet får ett av dessa kompetenscentrum – det bekräftar vår styrka vad gäller samverkan och forskning för hållbara samhällslösningar, säger Johan Sterte, rektor för Luleå tekniska universitet.

Visionen är att utveckla banbrytande, forskningsbaserade dagvattenlösningar, som minimerar föroreningsbelastningen på sjöar och vattendrag, och som fångar de möjligheter som dagvattenavrinning kan erbjuda.

– Det här är ett kvitto på att allt forskningsarbete som vi lagt ner under många år gett frukt. Tillsammans inom VINNWATER ska vi nu ta nästa steg, säger Maria Viklander.


Deltagande parter i Vinnwater är:
Aarsleff Rörteknik AB
Dag&Nät
Järven Ecotech AB
Luleå kommun
Luleå tekniska universitet (projektledare)
NCC Infrastructure
Rent Dagvatten AB
Stockholm Stad
Stockholm Vatten
StormTac AB
Tyréns AB

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 mars 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste