"Therese" blev sista svenska Volvo-väghyveln

2014 bestämde sig Volvo CE för att upphöra med väghyvelstillverkning under eget namn och istället överföra produktionen till koncernens kinesiska bolag SDLG. I mitten av maj rullade den sista svensksålda väghyveln ut från Swecon i Eskilstuna - med namnet Therese.

 

Den sista Volvo-väghyveln har lämnat Swecons utrustningsverkstad i Eskilstuna. Hyveln har fått namnet "Therese".

– Det känns sådär, säger Tobias Eriksson, utrustningstekniker. Det har varit väldigt roligt att utrusta hyvlarna och den här var ju speciell eftersom det var den sista någonsin. Så det är klart att det känns lite sorgligt.

Sedan Swecons utrustningsverkstad öppnade i Eskilstuna för 3,5 år sedan har 17 väghyvlar hunnit utrustas i verkstaden. Den 19 maj rullade den allra sista svensksålda Volvo-hyveln ut ur verkstaden och vidare till kunden Micke Hjertstedts Hyveltjänst i Linköping. Denna hade fått namnet Therese, efter verkstadens planerare Therése Zetterberg.

– Jag är säker på att kunden blir nöjd, säger Therése och skrattar.

Swecon började namnge väghyvlarna när det stod klart att Volvo CE skulle upphöra med maskintypen. Namnen har kommit till beroende på vilken kund som skulle ha den och var den ska gå.

Antonina, en Volvo G960B till kunden Svevia, var den första som namngavs. Det berodde på att platschefen hos Svevia heter Anton. Det sista han vid ett besök i Eskilstuna, var att vi skulle ta hand om "henne". Vår väghyvelspecialist Svante Bodare frågade då vad "hon" hette, och då svarade Anders Johansson Norsjö att namnet var Antonina. Sedan dess var bollen i rullning med namngivning av samtliga hyvlar från Swecon.

Det finns till exempel en väghyvel i Skellefteå som heter Olivia och hon har även fått en syster som heter Hulda. Och Bettan, en Volvo G946C går i gruvan hos LKAB.

Övriga namn på de sista väghyvlarna:

G930C Elvira
G960C Emilia
G930B Eulalia
G960C Cathrine II (kundens fru heter Cathrine)
G930C Matilda
G960C Clara
G960C Charlotte (en hyllning till Charlotte Kalla som tog guld i samma veva som maskinen levererades till Svevia i Luleå)
G946C Hulda
G940B Maria
G940C Elin
G930B Lieddi (betyder blomma på samiska och går i Slagnäs strax söder om Arvidsjaur)
G960C Theresé (efter Therése Zetterberg som är utrustningsverkstadens planerare i Eskilstuna)

Entreprenadaktuellt
Tel: 019-760 94 20
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 juni 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste