använd ej" /> Trafikverket: 900 broar behöver förstärkas för att klara tyngre lastbilar - Entreprenadaktuellt

Trafikverket: 900 broar behöver förstärkas för att klara tyngre lastbilar

Från och med våren 2018 blir det tillåtet för lastbilarna i Sverige att väga tio ton mer än idag, vilket innebär att totalvikten höjs från 64 till 74 ton. Enligt Trafikverket är det tyngre än vad många vägar och broar klarar i dagsläget.

Enligt Trafikverket klarar inte tio procent av Sveriges vägar den nya lastbilsvikten på 74 ton. Trafikverket menar också att 900 av landets cirka 16 000 broar kommer att behöva förstärkas för att klara vikten.

Bakom förslaget ligger bland annat skogsindustrin som under flera år jobbat för att få igenom tyngre transporter. Men på många vägar och broar kommer det inte att fungera med så tunga fordon, enligt Trafikverket.

– Tio procent av vägarna klarar inte den nya belastningen har vi konstaterat i fördjupningsstudier. Vi konstaterar också att det är 900 broar som inte klarar belastningen, säger Trafikverkets strategiska planerare Kenneth Natanaelsson till Sveriges Radio Ekot.

Trafikverket menar alltså att tio procent av vägarna inte klarar den nya vikten och att 900 av landets drygt 16 000 broar behöver förstärkas för att klara det.  

Klara Sinnerstad
Klara Sinnerstad
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 augusti 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste