använd ej" /> Ghalia vågar bryta normen - Entreprenadaktuellt

Ghalia vågar bryta normen

I maj nästa år blir Ghalia Alhindi färdigutbildad maskinförare. För 2,5 år sedan kom hon till Sverige från Syrien och nu är hon en av de första utrikesfödda kvinnorna som väljer maskinföraryrket.

 Ghalia Alhindi är något av en pionjär, som utrikesfödd kvinna utbildar hon sig nu till maskinförare på Yrkesakademin i Örebro och hoppas att fler kvinnor ska våga ta steget. – Det är jätteroligt, säger hon.

I sitt hemland Syrien var nu 37-åriga Ghalia Alhindi hemmafru och saknade körkort. För 2,5 år sedan flydde hon tillsammans med sin man och sina barn till Sverige. För ett år sedan tog hon B-körkort och i maj påbörjade hon sin utbildning till maskinförare via Arbetsförmedlingen.

– Jag deltog i ett studiebesök med Arbetsförmedlingen och så tyckte jag att det verkade kul att köra maskiner, berättar Ghalia Alhindi när vi träffas på Yrkesakademin i Örebro där hon går utbildningen.

Nu har hon gått ungefär halva utbildningen och är mycket nöjd med sitt yrkesval. Att hon är ensam kvinna på utbildningen är inget som bekommer henne.

– Jag tänker inte på det längre, jag har väldigt bra stöd från både lärare och Arbetsförmedlingen och de andra på utbildningen, säger hon.

Parallellt med sin maskinförarutbildning studerar Ghalia också svenska via SFI, svenska för invandrare, en dag i veckan.

I utbildningen ingår en hel del teori och även om det emellanåt är många svåra ord och fackuttryck att lära sig så tycker Ghalia att det går bra. I hennes utbildning finns flera andra personer som också kommer från Syrien och även en av utbildarna pratar arabiska, vilket gör att han ibland kan gå in och förklara på modersmålet.

– I mitt hemland hade det varit helt otänkbart att jag som kvinna skulle köra grävmaskin. Många kvinnor jobbar överhuvudtaget inte och de som gör det jobbar inom mer traditionella kvinnoyrken bland annat inom skolan, berättar hon.

Trots det har hon fått övervägande positiva kommentarer från vänner och bekanta i Syrien och ett tv-inslag på lokalnyheterna i Örebro, där Ghalia medverkat, har delats i flera Facebook-grupper i Syrien.

– Min mamma har varit lite orolig för mig men hon har vant sig vid att jag gör det här nu, berättar Ghalia och ler. Hon hoppas nu att hon ska kunna inspirera andra utrikesfödda kvinnor att våga välja maskinföraryrket.

– Jag tycker att de ska söka den här utbildningen, det är jättebra. Även om man är lite rädd de första gångerna man sätter sig i maskinen så går det över ganska snabbt när man börjat träna, säger Ghalia.

I april är det dags att gå ut på praktik och drygt en månad senare är det dags för Ghalia att ta steget ut på arbetsmarknaden. Då hoppas hon fått ett jobb där hon får köra grävmaskin. I ubildningen ingår både hjullastare och grävmaskin, men det är i grävmaskinen som Ghalia trivs allra bäst.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 december 2017

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste