MASKINTEST:”Grävmässigt är den som en dröm”

Grävmässigt är Atlas 140W en dröm – lättkörd, följsam och exakt i hydrauliken. Stabilitet utöver det vanliga för en hjulgrävare ger körupplevelsen en extra krydda. 

Foto: Ann-Louise Larsson

Arbetsmiljö

Grävmässigt är Atlas 140W en dröm enligt testförarna. Följsam och exakt hydraulik och stabilitet utöver det vanliga gör maskinen rolig att arbeta med. 

Hytten på hjulgrävaren Atlas 140W beskrivs som trivsam och bekväm. Förarstolen, som är av märket Grammer, har många inställningsmöjligheter för att göra arbetsdagen så bekväm som möjligt. Spakkonsolen är monterad i stolen och följer med då stolen justerades framåt eller bakåt. 

– Det gillade jag, det är enkelt att ställa in allt i en enda rörelse, säger testförare Mattias Wallin.

 Armstöden beskrivs som enkla men funktionella.

– Det är naturligtvis en smaksak, men jag gillar den här typen av armstöd. Det behöver inte vara mer än så, fortsätter Mattias. Ratten går även den att justera för att få en så bra arbetsställning som möjligt.

– Jag upplevde att ratten var lite mindre än på andra hjulgrävare och det gjorde att sikten blev ännu bättre, kommenterar testförare Sebastian Alm. Stora glaspartier både framåt och på höger sida gör sikten runt om maskinen riktigt bra. Bakåt hade man även hjälp av en backkamera.

– Det var en väldigt klar och tydlig bild i kameran och det gick lätt att orientera sig efter den, säger Mattias Wallin.

– Överlag upplevde jag maskinen som väldigt smidig att köra och lätt att vet var man hade, tillägger han.

– Parallelltorkare som täcker hela rutan ger ett stort plus från mig, inflikar Sebastian Alm och konstaterar vidare att de flesta knappar och reglage sitter lättåtkomligt och genomtänkt placerat.

Under vänster armstöd satt en separat display för maskinens motordata. Denna visas även i huvuddisplayen . 

– Under armstödet på höger sida hade du reglaget till ac:n, men det är ju inte så ofta man skruvar på det så det hade ingen större betydelse att det satt där tyckte jag, fortsätter han.

Spaken, eller i det här fallet pedalen, till schaktbladet på vänster sida om rattstången kunde också ha placerats på ett bättre ställe tycker Sebastian. 

– På maskinen vi körde hade man valt en pedal på golvet men i original så sitter det en spak på vänster sida om rattstången, vilket jag tycker blir lite i vägen och kunde ha placerats smartare, säger Sebastian.

Displayen får ett gott omdöme och beskrivs som lättöverskådlig, tydlig och enkel.

 – Man förstod sig på den på direkten, man behövde inte bläddra i en massa menyer för att hitta det man sökte. Det var enkelt och täckte allt man behövde, säger Mattias Wallin.

Ljudnivån både i och utanför maskinen beskrivs som låg, jämn och behaglig. 

– Visst förekom det en del ljud från hydrauliken, men inte så att det störde mig särskilt mycket. Jag tyckte det var en väldigt behaglig ljudmiljö och framförallt det att det är ett lugnt och jämnt ljud uppskattar jag och speciellt på den här typen av maskiner som det ofta arbetar folk runt, säger Mattias Wallin.

 

Gott om inställningsmöjligheter gör det enkelt att sitta bekvämt i hytten. 

Körupplevelse

Sebastian och Mattias är rörande överens om att Atlas 140W är en maskin som det är enkelt att komma överens med. Stabiliteten och känslan i hydrauliken är det som imponerar mest på testförarna – så pass att de till och med beskriver maskinen grävmässigt ”som en dröm”.

– För att vara en hjulgrävare upplevde jag den som väldigt stabil, jag skulle nog till och med vilja säga att den är stabilast i sin viktklass, säger Sebastian.

– Även när jag körde utan pendellåset i var jag inte i närheten av att tippa ens när jag svängde ut med lite fart och hade full skopa, tillägger han.

Den exceptionellt goda stabiliteten gör maskinen rolig att köra, menar testförarna.

– Då kan man fokusera mer på arbetet man ska göra och tänka mindre på körningen. Det gör att det blir väldigt roligt att jobba med den här maskinen, säger Sebastian.

Även hydrauliken får ett riktigt bra betyg från Sebastian och Mattias.

– Den är väldigt följsam och exakt i sina rörelser, det bidrar också till att det är en rolig maskin att köra.

Bilden från backkameran är klar och tydlig och enkel att orientera sig efter.

– Jag tyckte att den var mjuk och skön i svängen, men kanske lite långsam, säger Mattias. Sebastian delar den upplevelsen men menar att följsamheten väger upp och då kan man ta en något långsammare svängrörelse.

– Det var inte så pass mycket att jag störde mig på det i arbetet, säger han.

Något som däremot störde körupplevelsen mer var att maskinen upplevdes som en aning seg i driften vid transport på hög växel.

– Kör man mycket på väg så tror jag att man kan störa sig lite på det. När jag körde i transport på låg växel märktes det inte lika tydligt. För mig drog det ner helhetsupplevelsen lite, grävmässigt är den som en dröm, säger Sebastian.

Föraren kan själv ställa in motorvarv och flöden i olika körlägen, det upplevdes enkelt att hitta en bra nivå och det krävdes inte full på någondera för att maskinen skulle orka med.

– Kör man på högsta så blev den nästan stirrig istället. Man kunde med fördel vrida ner lite, säger Mattias. 

 

Rejäla fotsteg och halkskydd gör det säkert att kliva upp på maskinen. 

Service och underhåll

Inte heller när det kommer till service och underhåll finns det speciellt mycket att anmärka på. De dagliga servicepunkterna sitter lättåtkomliga och behöver man kliva upp på maskinen finns det rejäla fotsteg och halkskydd. I undervagnen finns förvaringsfack för verktyg. 

– En utdragbar verktygslåda hade förstås varit ännu bättre, men det funkar ju så här också, säger Sebastian.

– Servicemässigt var den här maskinen som det brukar vara på de flesta maskiner, inte mycket att säga om det egentligen, varken plus eller minus, säger Mattias.

Från och med våren i år finns möjlighet att teckna serviceavtal för denna maskin. Garantitiden är 12 månader, men kan förlängas till 24 månader som tillval. 

Atlas 140W

Vikt: 13,5-15,5 ton

Motor: Vätskekyld fyrcylindring turbodieselmotor på 109 hästkrafter

Avgasefterbehandling via dieselpartikelfilter med passiv kontinuerlig regenerering (DPF/CRT/SCR)

Maximalt grävdjup: 5,51 meter

Plus

  • Mycket stabil
  • Följsam i hydrauliken
  • Bra sikt runtom maskinen
  • Parallelltorkare som täcker hela framrutan

Minus

  • Lite seg i transport på väg, hög växel
  • Spak/pedal till schaktbladet kunde ha en bättre placering
Reglaget till ac:n sitter under höger armstöd. – Man skruvar inte så ofta på det att det stör  mig, säger Sebastian Alm. 
Även service- och underhållsmässigt är Atlas 140W enkel att ha att göra med. 
Parallelltorkare som täcker hela framrutan ger pluspoäng.

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste