Ny slaggtruck med "världens bästa förarmiljö"

Kiruna Utility Vehicles ska leverera en helt ny version av slaggtrucken SH60 till Bolidens smältverk i finska Harjavalta. Nytt för modellen är en helt ny hytt som utvecklats på Luleå tekniska universitet.

Kiruna Utility Vechicles har tagit fram en helt ny hytt till sin gruvtruck, i samarbete med Luleå tekniska universitet. Foto: Kiruna Utility Vechicles

– Genom vårt samarbete med LTU kan vi leverera en truck med världens bästa och säkraste förarmiljö för den här typen av tunga och specialbyggda fordon, säger Kiruna Utility Vehicles vd, Kenth Mukka till tidningen Affärer i norr.

Trucken ska användas för att hantera glödheta slaggmassor i smältverk.

Företaget köpte trucksortimentet för stål- och smältverk från Atlas Copco 2012 och har sedan dess jobbat med att utveckla en ny förarmiljö som ska ge en bättre användarupplevelse och ergonomi samt högre säkerhet.

– Jag tror att kunden valde oss i första hand för vår brandförebyggande design, säkerheten för föraren och den goda sikten vid tippning av byttan, säger Kenth Mukka till Affärer i norr.

LTU:s examensjobbare som arbetade med utveckling av den nya förarhytten belönades 2016 med Norrbottensakademiens (NOAK) teknikpris för sin innovativa design.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste