Mer asfalt - mindre koldioxidutsläpp

Under 2017 slog Peab Asfalt dubbla rekord för andra året i rad. Företaget har aldrig producerat så mycket asfalt, och aldrig släppt ut så lite koldioxid.

Peab Asfalt tillverkade rekordmycket asfalt förra året - och minskade samtidigt sina koldioxidutsläpp. Sedan 2015 har man konverterat sina asfaltsverk till att använda bioolja i tillverkningsprocessen. Arkvibild: Ann-Louise Larsson

För tre år sedan började Peab Asfalt konvertera sina stationära asfaltverk till att använda bioolja i tillverkningsprocessen. Vid 2017 års slut tillverkades över 95 procent av asfaltmassan i konverterade verk och koldioxidutsläppen hade minskat med 61 procent – trots ökad volym. Peab har aldrig tidigare under ett år tillverkat så mycket asfalt - och heller aldrig släppt ut så lite koldioxid. Under 2015-2017 minskade de totala koldioxidutsläppen från företagets stationära asfaltverk med 61 procent, samtidigt som produktionsvolymen ökade med 10 procent. Besparingen på totalt 39 000 ton koldioxid motsvarar 30 000 personbilar som kör 1 300 mil vardera.

Återvinning sparar både klimat och värdefulla naturresurser. I Peab Asfalts tillverkning har andelen returasfalt ökat för varje år. Under 2015-2017 sparades 40 000 ton bindemedel och över 900 000 ton bergmaterial, vilket motsvarar ett genomsnittligt årligt uttag från tre medelstora täkter. Men enligt företagets inovationsstrateg Mats Wendel finns här en stor outnyttjad potential:

– Förra året nådde vi ett genomsnitt på 18 procent, men vi vet att det är tekniskt möjligt att göra mer. I Tyskland används upp till 60 procent. Det krävs dock beställare som vågar lämna det beprövade och lita på att det fungerar. För det gör det. I vissa fall blir det till och med en bättre produkt. Vi ser gärna tuffa miljökrav från våra kunder och de goda resultat vi hittills har uppnått sporrar oss att göra mer. Jag skulle säga att miljö idag är vår främsta drivkraft för innovation.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste