använd ej" /> Snöröjning på hög nivå! - Entreprenadaktuellt

Snöröjning på hög nivå!

Vad gör man när taket är i dåligt skick och inte håller för att någon går upp på det för att skotta? Om man heter Sven Stenvall och driver ett av Sveriges största helikopterföretag tar man saken i egna händer och uppfinner en snöborste för att med helikopterns hjälp sopa snön från taket. 

Kallaxflyg AB har utvecklat en sopvals för att kunna sopa snö från hustak med hjälp av helikopter. 
Foto:magnus stenlin/lule-bild

Taket till Lövholmens sågverk, som Sven Stenvall äger, var i för dåligt skick för att någon skulle kunna gå upp och skotta det. Det var då Sven Stenvall fick idén till den unika snöröjningsmetod som testats vid flera tillfällen i Norrbotten den här vintern. 

– Jag provade först med ett hyvelblad under helikoptern men det funkade inte så bra. Jag insåg att jag behövde ett redskap för att luftsätta snön som helikoptern blåser bort, berättar Sven Stenvall, Kallaxflyg AB. Av den anledningen föll valet på en sopvals. 

En vanlig sopvals har byggts ihop med en dieselmotor och en hydraulpump.
Foto: ann-louise larsson

Tillsammans med sin bror, som driver en mekanisk verkstad i Arvidsjaur, utvecklade Sven en sopvals som hänger i stroppar 15 meter under helikoptern och kan sopa ett tak på 1 000 kvadratmeter på ungefär en timma. 

– Jag konstruerade borsten för tre år sedan men den har legat sedan dess och det är först i år som jag har börjat använda den, berättar han. 

Uppfinningen består av en traditionell sopvals avsedd för lastmaskiner, som har byggts in i ett ramverk tillsammans med en hydraulpump och en 60 kilowatts dieselmotor. Tillsammans hänger hela konstruktionen 15 meter under helikoptern och kan stängas av och sättas på med ett enkelt knapptryck inne i helikoptern. Den unika snöröjningsmetoden har nu fått grönt ljus från Transportstyrelsen och Sven tror att intresset kommer att finnas för att sopa tak på detta vis. 

Sven Stenvall och Joel Sund, Kallax Flyg AB har sopat tak runt om i Norrbotten med hjälp av helikopter och en specialbyggd sopvals.     Foto: ann-louise larsson

– Det är tidseffektivt och framförallt är det säkert eftersom man inte behöver ha upp någon människa på taket, fortsätter Sven Stenvall. 

Vissa begränsningar finns dock för metoden, om det snöar och blåser alltför kraftigt kan det bli svårt att flyga och även i riktigt tätbebyggda områden begränsas möjligheterna att använda redskapet. 

Prismässigt menar Sven att snöröjning med helikopter inte alls behöver bli särskilt dyrt. 

– Räknar man med vad det skulle kosta att ha någon som gick på taket och skottade de 1 000 kvadratmetrarna för hand under ett antal timmar kontra vad jag tar en timmas arbete så blir det ingen jättestor skillnad. Dessutom gör man ju en jättevinst säkerhetsmässigt, tillägger han. 

Redan innan Sven har börjat marknadsföra snöröjningsmetoden har han fått flera uppdrag och det kommer med all säkerhet att bli fler ju mer metoden sprids, tror Sven. 

– I dagsläget har vi kapacitet att sopa mellan 4 000 och 5 000 kvadratmeter per dag och det som begränsar oss är hur länge piloten får jobba per arbetspass, fortsätter han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 mars 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste