Branschens ”snille” vill ligga i digitaliseringens framkant

Anders Jordell har på kort tid gått från ett enmansföretag till vd för närmare 50 medarbetare och en omsättning på 130 miljoner. I början av året utsågs han av Maskinentreprenörerna till ”branschens snille”.

Anders Jordell har nyligen utsetts till ”branschens snille” av Maskinentreprenörerna. På kort tid har han byggt upp ett stort anläggningsföretag och ligger tekniskt sett i framkant. Foto: Ann-Louise Larsson

Trots hård konkurrens från andra värmländska stora entreprenadföretag har Anders Jordell, Jordells åkeri och entreprenad, på kort tid lyckats bygga upp ett framgångsrikt entreprenadföretag med bas i Karlstad.  

– De första fem-sex åren var vi två som jobbade i företaget. Expansionen började 2012 och har sedan gått väldigt fort, berättar Anders Jordell. 

Ifjol omsatte företaget ungefär 130 miljoner kronor och sysselsatte 50 anställda. 

– Jag har aldrig planerat att företaget skulle växa i den här takten eller bli så här stort, fortsätter Anders Jordell. 

Han tar emot i företagets nya lokaler, centralt belägna och nära motorvägen i Karlstad.

– Vi har varit väldigt trångbodda fram tills nu. Jag är väldigt glad att vi har hittat de här lokalerna, här har vi både kontor, personalutrymmen och en mindre verkstadslokal, säger Anders Jordell. 

Företagarandan har han i blodet, Anders pappa drev ett litet åkeri med en lastbil under Anders uppväxt och vid 25-års ålder ställdes Anders inför möjligheten att ta över faderns företag.

– Jag ville inte ta över företaget helt och hållet, jag hade startat mitt eget företag och valde att köpa lastbilen från pappa och tog över på det sättet. Jag hade även skaffat mig en grävmaskin och höll på en hel del med kabelgrävningar, berättar Anders Jordell. Det var tack vare kabelprojekten som Anders nådde framgång i snabb takt och som den entreprenör han är så tackade han inte nej när beställaren frågade – istället löste han situationen och lät företaget växa. 

Fler grenar

– Vi har lyckats växa och samtidigt få resultatet med oss. Vi hade kunna vara ännu större, men jag har valt att hålla tillbaka lite och har löst en del av topparna med att ta in underentreprenörer vilket gör oss lite mindre sårbara om det skulle dala.

I samma veva som företaget började växa la man till grenen anläggning i företaget för att stå stadigt även om kabeljobben skulle minska. Idag är spridningen ungefär 60/40 mellan kabel och anläggning med en liten övervikt från telekom-sidan. 

– Jag fick snabbt ett bra rykte hos beställaren på kabeljobben och det gav mer och mer jobb. Idag har vi projekt över hela Sverige, även om ambitionen är att hålla oss i den här delen av landet så mycket det går. 

Digitalisering

Maskinparken har också vuxit i takt med antalet anställda. Idag förfogar företaget över drygt 30 maskiner mellan 1-30 ton samt sju lastbilar och en del specialutrustning för kabelarbeten. De flesta maskinerna har köpts in nya och servas enligt serviceavtal. Att hålla sig ájour med den tekniska utvecklingen är viktigt för Anders, inte minst för att locka till sig nya medarbetare. 

– Vi jobbar mycket med digitalisering av verksamheterna och jag skulle säga att vi har kommit en bra bit på vägen även om det finns en hel del kvar att göra, säger han. 

I varje projekt förfogar medarbetarna över surfplattor, som kan användas för att föra dagbok över jobben, rapportera, ta bilder och på andra sätt redovisa sådant som tidigare lämnats in på papper och administrerats manuellt. 

– Fortfarande måste vi göra en del på papper men vi ser tekniken gå framåt och det känns viktigt att hänga med i det som händer och visa oss i framkant, säger Anders. 

Företagskulturen är viktig för Anders, det ska vara kul att gå till jobbet och det är viktigt att de anställda trivs inte bara med sina arbetsuppgifter utan också i gruppen. 

– Jag har haft turen att hitta väldigt bra medarbetare som trivs bra tillsammans, några av dem spelar till exempel innebandy tillsammans varje vecka och de som ligger ute på jobb bor ju tillsammans och umgås mycket även utanför jobbet, berättar Anders. 

– Men ju större gruppen blir desto svårare blir det ju att hålla ihop alla och det är numera väldigt sällan som vi ses allihop i företaget, men vi planerar en invigning av våra nya lokaler för alla anställda med respektive, tillägger Anders. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste