Först i Sverige med Hitachi- tungviktare

Bennys gräv blev först i Sverige med Hitachis 120-tons grävare EX1200-6. Maskinen har varit i drift sedan november i fjol. Trots sin storlek får den beröm för sin smidighet och följsamhet. 

Det första exemplaret av 120-tons maskinen Hitachi EX1200-6 ägs av Bennys gräv och går just nu på ett jobb i Boliden i Västerbotten. Maskinen får trots sin storlek beröm för sin smidighet och följsamhet i hydrauliken. 
Foto: ann-Louise Larsson

Bennys gräv, med sin bas i Malå i Västerbotten, har en maskinpark på närmare 130 maskiner, många av dem är i större format, över 100 ton, eftersom arbetsplatserna till stor del finns i olika gruvor runt om i Norrbotten och Västerbotten. Störst av grävarna är dock den nya Hitachin med sina 120 ton. 

Med en skopa på närmare sex kubik går det snabbt och enkelt att lasta dumprar och gruvtruckar. 

– Vi har några Hitachi-maskiner i storlekar 70-80-ton sedan tidigare, som har fungerat väldigt bra, och när det blev dags att byta ut en av våra stora grävare tittade vi runt vad som fanns och föll för den nya Hitachin, säger Cristoffer Larsson, arbetsledare på Bennys gräv. 

Maskinen har tillverkats i Japan och skeppats i delar till Sverige för att monteras ihop på plats. 

– Exakt hur många delar den kom i har jag ingen koll på men i stort så kom det bara en grundstomme som man sedan skruvade ihop på plats. Sticka och bom kom för sig, larver, motvikt och cylindrar för sig bland annat, berättar Cristoffer Larsson. 

Johan Bergdahl trivs i hytten på den nya 120-tonnaren. 
– Den har överträffat förväntningarna, säger han. 

Monteringen utfördes av Delvators personal på plats i Björkdalsgruvan där företaget jobbade då. Strax efter att maskinen tagits i drift valde man dock att säga upp gruvavtalet och flyttade i samma veva maskinen till Hötjärnsmagasinet, strax utanför samhället Boliden i Västerbotten. där maskinen arbetar när Entreprenadaktuellt hälsar på en kall vinterdag i slutet av februari. Här bygger man ett sandmagasin i anslutning till Bolidens gruvor och anrikningsverk i gruvområdet. Sandmagasinet ska ta hand om avfallet från anrikningsverket, där malm från gruvorna förädlas till smältbart koncentrat.

Välbalanserad och smidig

Den här dagen är det maskinisten Johan Bergdahl som spakar den stora kolossen. 

– Jag tycker att den fungerar väldigt bra. Det är bra känsla och följsamhet i hydrauliken och den är väldigt välbalanserad och smidig för sin storlek, sedan tycker jag det är bra fart i den också, säger han. 

Ur servicesynpunkt sitter det mesta lättillgängligt ovanifrån. 

– Dessutom har den bra kapacitet och räckvidd, jag tycker att den har överträffat förväntningarna, fortsätter han. 

Maskinen som han kör är utrustad med extra lång bom och sticka, bommen är 9 meter lång och stickan 3,60 meter.

I skrivande stund har maskinen gått ungefär 600 timmar och jobbar uteslutande med utlastning av berg. Med sin nästan sex kubikmeter stora skopa fyller den en A35-dumper med bara tre skoptag. 

I Hötjärnsmagasinet kommer 120-tonnaren, tillsammans med ett stort antal andra maskiner från Bennys gräv, att arbeta fram till 2020. 

Hitachi EX1200-6

Maskinvikt: 116 -120 ton, beroende på utrustning

Motor: Cummins QSK23, 6-cylindrig, 23,3 liters slagvolym

Motoreffekt: 760 hästkrafter (567 kilowatt)

Maximalt vridmoment: 3468 Newtonmeter

Arbetshydraulik: Hitachi ETS med tre hydraulpumpar

Hydraulkapacitet: 3 x 520 liter per minut

Bom/sticka längder: 9000 millimeter respektive 3600 millimeter

Larvbredd: 700 millimeter

Skopstorlek: 5-7 kubikmeter

Bränsletank: 1 470 liter

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste