Sverige-premiär för hjullastare med kontinuerlig variabel växellåda

Hjullastaren DL420-5 CVT från Doosan premiärvisas i Sverige på Svenska maskinmässan av Maskinia. Det är Doosans första maskin med kontinuerlig variabel växellåda som kan växla mellan en hydrostatisk transmission och en automatisk växellåda, baserat på motorns varvtal.

DL420-5 CVT är Doosans första maskin med kontinuerlig variabel växellåda som kan växla mellan en hydrostatisk transmission och en automatisk växellåda.
Foto: Doosan

Vid lägre varvtal utnyttjar maskinen den hydrostatiska delen av CVT. En hydrostatisk överföring ger inte bara bättre bränsleeffektivitet vid lägre varvtal, uppger maskintillverkaren, utan ökar också maskinens prestanda och positionskontroll (speciellt vid klättring eller arbete i lutning) och minskar värmeutvecklingen. När motorvarvtalet stiger växlar överföringen till automatisk växellåda. Doosan uppger att hydrostatiska överföringar är effektivare vid lägre varvtal medan automatiska överföringar är mer effektiva vid högre hastigheter.

DL 420-5 CVT ger det bästa av båda världar, enligt tillverkaren, tillsammans med ökad maskinprestanda och produktivitet vid grävning, lastning och lyftning. En indikator på instrumentpanel talar om för maskinföraren när maskinen arbetar i hydrostatiskt läge.

Motorn i maskinen har 311 hästkrafter och kan användas i tre olika lägen; power, standard och economy, tillsammans med ett automatiskt avstängningsläge som kan konfigureras mellan 3 och 60 minuter. 

Doosan lanserade maskinen på ConExpo i mars förra året och nu kommer den för första gången att visas i Sverige på Svenska maskinmässan.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste