Maskinförsäljningen ökade även globalt

Det är inte bara i Sverige som det säljs entreprenadmaskiner som aldrig förr. Även den globala maskinförsäljningen ökade med 28 procent under förra året, enligt ny statistik från det brittiska analysföretaget Off-Highway research.

Den globala maskinförsäljningen gick upp med nästan en tredjedel under förra året. Största ökningen står den kinesiksa marknaden för med hela 82 procent!

Totalt såldes det under året 894 000 anläggningsmaskiner i hela världen. Det är 28 procent fler än föregående år och den bästa siffran sedan 2012. I västeuropa såldes 160 562 maskiner, vilket är den högsta siffran sedan finanskrisen för tio år sedan och 13 procent högre än 2016. Sverige och Norge utmärker sig med rekordförsäljningar, även Tyskland har nått sin bästa placering sedan tidigt 90-tal, konstaterar Off-Highway research.

De största försäljningsökningarna har dock gjorts i Asien och framförallt i Kina, där försäljningen ökade med hela 82 procent! För första gången sedan 2014 översteg försäljningen 200 000 enheter och placerar återigen Kina som världens största marknad för entreprenadmaskiner och utrustning. Bandgrävarna utmärker sig i synnerhet på den kinesiska marknaden, med en försäljningsökning på 125 procent. Även andra länder i Asien har sålt bra; Indien ökade med 17 procent och Japan med 14 procent.

Efter lite osäkerhet kring det amerikanska presidentvalet steg den nordamerikanska marknaden under förra året med totalt 11 procent till 1 73 188 sålda maskiner.

Off-Highway research tror att maskinförsäljningen kommer att öka även i år, förväntad ökning är sex procent med störst tillväxt i Nordamerika, Indien och Kina. Den europeiska marknaden förväntas plana ut medan en nedgång kan väntas i Japan.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste