Idag invigdes Sveriges andra elväg

Idag invigdes e-road Arlanda, Sveriges andra elväg, och nu vill Trafikverket och Sveriges infrastrukturminister gå vidare och tänka i större skala i form av affärsmodeller och regelverk för elvägar.

Idag invigdes e-road Arlanda, Sveriges andra elväg, av bland andra Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och infrastrukturminister Tomas Eneroth. Foto: Ann-Louise Larsson

Tekniken i sig har utvecklats och testats under fem års tid på ett inhägnat område men nu ska det testas hur den påverkar och påverkas på en allmän väg. Den går ut på att en elskena fräses ner i befintlig vägbana och strömmen slås bara på då ett elfordon kör på sträckan, 50 meter i taget.

Vägsträckan där elskenorna installerats går mellan Arlandas fraktterminal och Rosersbergs logistikområde, här går dagligen mycket tung trafik och nu kommer det att visa sig hur tekniken fungerar i praktiken.

I oktober förra året började man lägga ner skenorna och idag invigdes elvägen av Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth tillsammans med Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

– Det som händer nu är att vi har överlämnat en färdplan till regeringen där vi har föreslagit ett fullskaligt elvägsprojekt där vi börjar titta på upphandlingsformer, affärsmodeller och regelverk bland annat, sa Lena Erixon under en presskonferens idag.

Även infrastrukturminister Tomas Eneroth var enig med Lena Erixon om att elvägar har framtiden för sig.

– Jag tror på en snabb expansion, där Sverige kan bli ett föregångsland. Jag är övertygad om att det här som vi just invigt inte bara blir en teststräcka utan något som vi kommer se i stor skala, sa han på presskonferensen tidigare idag.

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste