Volvo CE börjar ”skriva ut” reservdelar

Volvo CE har börjat skriva ut reserv­delar i 3D-skrivare. Anledningarna är flera, dels att kunna leverera snabbare och dels kunna erbjuda delar till äldre maskiner som slutat tillverkas.

 

Ett verkstadsverktyg för montering av delar på en axel har gjorts genom 3D-utskrift. Foto: Volvo CE

– Det är särskilt bra för äldre maskiner där de delar som slits ut inte längre kan göras effektivt i traditionella produktionsmetoder. Genom att 3D-utskrifter skär ner på tid och kostnader, så det är ett effektivt sätt att hjälpa kunder, säger Jasenko Lagumdzija, chef för affärsstöd hos Volvo CE.
Delar kan göras av alla former och storlekar, och för alla typer av maskiner i Volvo CE:s sortiment av arbetsmaskiner. Typiska delar tillverkade av 3D-utskrift som man hittills har gjort är delar av en hytt, plastkåpor och delar av luftkonditioneringsenheter. Företaget använder sitt eget arkiv med ritningar, 3D-modeller och produktinformation för att mata in i skrivaren för att producera den rätta nya delen.
– Vi gör en hel del kvalitetssäkring, 3D-delarna har samma specifikationer och går igenom samma process som originalet och får samma garanti, så kunderna kan vara säkra på att de får en äkta Volvo-godkänd del, säger Annika Fries, eftermarknadschef på Volvo CE.
Plastdetaljer
Skapandet av en ny reservdel som inte tidigare producerats kan gå på mindre än en vecka. I nuläget jobbar man enbart med plastdetaljer, men i framtiden ser man också möjligheter att jobba med metalldelar på samma sätt. Volvo CE deltar också i forsknings- och utvecklingsarbete kring 3D-printing.
3D-utskrifterna kommer inte bara kunderna till nytta genom reservdelar utan kan också bidra till en snabbare utveckling av nya maskiner, genom att man snabbt och enkelt kan skriva ut delar till prototyper.
– Vi kan göra förändringar snabbt och enkelt med 3D-utskrift. Och på grund av detta betyder det att tiden till marknaden för en ny produkt är snabbare, så det är till stor nytta för vårt företag, säger Fredrick Andersson, utvecklingsingenjör på Volvo CE.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 april 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste