Volvo testar 5G-teknik i partnerskap med Telia

Volvo CE är bland de första i världen att testa mobil 5G-teknik som en del i ett unikt samarbete med mobiloperatören Telia. Volvos intresse i det hela handlar om att flytta fram gränserna för självkörande maskiner. 

Samarbetet med Telia öponar möjligheterna att flytta gränserna för vad som är möjligt med autonoma maskiner. På bilden ses en prototyp av en autonom, batteridriven minidumper från Volvo CE. 

Det tvååriga samarbetet ger Volvo CE möjligheten att vara bland de första i världen att testa 5G, vilket innebär en unik plattform för tillverkarens egna tekniska utveckling. Den nya generationen förväntas leverera datatrafik betydligt snabbare än dagens 4G. För Volvo CE öppnas möjligheter att utmana gränserna i pågående forskning kring autonoma maskiner och lösningar som ökar säkerhet, produktivitet och minimerat stillestånd.

Testsiten för det mobila 5G-nätverket kommer vara placerad på Volvo CEs anläggning i Eskilstuna.

Patrik Lundblad, Senior Vice President of Technology på Volvo CE, berättar:

- Fördelarna med ett snabbare och mer tillförlitligt 5G-nätverk innebär ett enormt steg framåt i fråga om uppkoppling. I anläggningsindustrin öppnar tekniken upp stora möjligheter för bearbetning av mobila data och kommer definitivt att påverka hur våra maskiner kommunicerar och interagerar med fjärrstyrning. Att ligga i framkant i denna digitala revolution och samarbeta kring utvecklingen av nya teknologier innebär en vändpunkt för Volvo CE.

Den nya generationens mobilnätverk förväntas leverera överföringshastigheter som är betydligt snabbare än det befintliga 4G-nätverket – och kan därmed transportera gigantiska datavolymer på betydligt kortare tid. Volvo CE kommer att testa nätverkets potential genom att skapa ett lokalt mobilnätverk på den egna anläggningen i Eskilstuna och använda den för att utöka sina kompetenser och utveckla sin pågående forskning inom autonom teknik.

I gruvsegmentet, där det kan krävas flera timmars ventilation efter sprängning av sten innan miljön är tillräckligt säker för att förarna ska kunna vistas på platsen, uppnås stora fördelar i form av produktivitet och säkerhet när man kommer ett steg närmare målet med produktionsanläggningar helt fria från människor.

 

 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 juni 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste