Unik markundersökningsmaskin för järnvägsspår

Infranord har införskaffat en specialbyggd markundersökningsmaskin. Den används för att ta prover i järnvägsspårets mitt genom borrhål och kan användas samtidigt som trafik kör på intilliggande spår. 

Infranord gör under sommaren provtagningar av marken i spåret mellan Ängelholm och Helsingborg. Provtagningarna sker med en specialbyggd markundersökningsmaskin som borrar ett hål mitt i spåret, samtidigt som trafiken kan köras på intilliggande spår och risken för sättningar är minimal. Foto: Infranord

Det är andra gången i år som Infranord just nu använder specialmaskinen. Tidigare i år borrades 200 hål utmed sträckan mellan Älmhult och Olofström, under sommaren borras 100 hål på sträckan Helsingborg-Älmhult. 

Maskinen borrar hål mitt i järnvägsspåret och kan utföra bedömning av marken ner till ungefär 1,4 meters djup. Borrhålen möjliggör att miljöprover tas som Infranord sedan gör en första geoteknisk analys av redan ombord på maskinen. Därefter genomförs en förfinad miljöanalys på laboratorium. Syftet med analyserna är att få en bättre förståelse för miljöföroreningar i ballasten och om denna behöver renas innan eller i samband med att ett spårbyte utförs.

Arbetet kan genomföras utan att förorsaka sättningar i spåret vilket kan ske om man istället använder grävmaskiner. Det som gör maskinen unik är möjligheten att köra normal trafik på intilliggande spår samtidigt som provtagningen sker.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 02 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste