Högre straff för dieselstölder föreslås

Många dieselstölder sker av internationella stöldligor som bedriver en industriell och välplanerad verksamhet. Sverige är en attraktiv marknad, diesel är lätt att avyttra och straffpåföljderna är inte avskräckande.
- Jag har föreslagit införandet av en särskild brottsrubricering för de systematiska stölder som det handlar om och ett minimistraff på ett år, uppgav riksdagsledamoten Johan Hedin, C, vid ett seminarie i Almedalen igår. 

– Varje år stjäls tusentals kubikmeter diesel, något som kostar bara Sveriges maskinentreprenörer uppskattningsvis en halv miljard om året, då tillkommer andra drabbade branscher, som lantbruk och åkerier. Mörkertalet är högt, många väljer att inte anmäla, eftersom ersättningsbeloppen är låga och polisen nästan alltid omedelbart lägger ner undersökningarna på grund av brist på bevis. Det krävs ett systematiskt samarbete mellan branscher och myndigheter, tillsammans med en kartläggning av stöldligorna som klargör var de finns, vilka de är och vem som tar hand om stöldgodset, sade Hampe Mobärg, vd för Maskinentreprenörerna,  på onsdagen i samband i med ett Almedalsseminarium om dieselstölder. Vid seminariet medverkade riksdagsledamoten Johan Hedin från justitieutskottet, tillsammans med representanter från bland andra försäkringsbranschen, Bil Sweden, Lunds Tekniska Högskola och Åkeriföretagen.

– Det handlar om internationella stöldligor som bedriver en industriell och välplanerad verksamhet. Vi ser också att de olika nätverken i allt större grad samarbetar. Sverige är dessutom en attraktiv marknad, diesel är lätt att avyttra och straffpåföljderna är inte avskräckande. Jag har föreslagit införandet av en särskild brottsrubricering för de systematiska stölder som det handlar om och ett minimistraff på ett år, säde riksdagsledamoten Johan Hedin, C, vid seminariet.

– Nu förstärker vi polisen, men det räcker inte med det, vi måste också bygga bort flaskhalsarna längre upp i systemet, förstärka åklagarmyndighet i rättsväsendet och inte minst det nationella forensiska centret, NFC, där väntetiderna idag är väldigt långa, sade Johan Hedin vidare.

– Det handlar om att kunna punktmarkera de kriminella ligorna. Vi och myndigheterna måste bli mer samspelta och snabbfotade i bekämpandet av dem. Vi inom ME satsar mycket tid och kraft från vårt håll och har under det senaste året bjudit in olika branscher och myndigheter till ett samarbete, säger Hampe Mobärg.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 05 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste