Komatsu höjer säkerheten med ny standard

Sedan början av året utrustas Komatsus samtliga grävmaskiner med säkerhetssystemet KomVision - som standard. 

Säkerhetssystemet KomVision installeras som standard i alla grämaskiner från Komatsu sedan början av året. Foto: Komatsu

I början av året implementerades den nya ISO-standarden ISO5006:2017, tillsammans med en ny EU-standard som ska förbättra förarens synfält runt maskinen. För Komatsus del blev den största förändringen att man numera standardutrustar alla grävmaskiner med säkerhetssystemet KomVision. 

Komvision är ett visuellt hjälpmedel, som är utformat för att undvika kollisioner och olyckor, vilka inträffar på grund av döda vinklar. KomVision ger, i realtid, föraren full uppsikt över maskinens arbetsområde, i fågelperspektiv. Systemet är utvecklat och tillverkat av Komatsu själva och är fullt integrerat i maskinen, vilket ger en smidig koppling mellan förare, maskin och arbetsområde och föraren kan arbeta på ett fokuserat, men avslappnat sätt.

Maskinen är utrustad med flera högupplösta nätverkskameror, som skickar en kristallklar bild av maskinens arbetsområde, till förarhyttens bredbildsmonitor. Föraren kan snabbt och enkelt kontrollera maskinens arbetsområde, innan några rörelser görs.

 - Då säkerhet är av högsta prioritet för Komatsu, har vi infört KomVisionsystemet som standard. Att uppfylla standardnormer och att undvika döda vinklar, är bara en del av uppgiften. Den verkliga utmaningen består av att ge rätt information, vid rätt tidpunkt, så att föraren effektivt kan fatta snabba beslut, utan att distraheras eller överbelastas av onödig information. Den feedback vi får från våra kunder bekräftar att KomVision uppfyller sitt syfte,  säger Jim Venerus, produktchef på Komatsu Europe.  

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste