Intelligent släpvagnsbroms

New Holland lanserar nu ett nytt system för släpvagnsbromsar till sina traktorer i T6 och T7 autocommand-serien.

Den intelligenta släpvagnsbromsen från New Holland finns nu till traktorer i T6 och T7 Autocommand-serien och ska öka säkerheten då risken för ihopvikning på hala underlag minskar. Foto: New Holland

Det nya systemet Intelligent Trailer Braking System från New Holland är en innovation som vann en silvermedalj på lantbruksmässan Agritechnica 2017. Bromssystemet ska ge en ökad stabilitet vid inbromsning med släpvagn och är särskilt effektivt på underlag med låg friktion, skriver New Holland i ett pressmeddelande.

Risk för vikning

När en traktor med släpvagn saktar in med hjälp av transmission och motorbroms trycker släpvagnen på bakifrån genom sin tyngd och hastighet. Detta kan leda till instabilitet och att ekipaget viker ihop sig och risken är särskilt stor i branta nedförslut eller på hala underlag som is, gräs eller våt vägbana.

Stoppsträckan minskas också genom släpvagnsbromsen som förebygger påskjutseffekten som ett släp har när hastigheten på ekipaget reduceras. Foto: New Holland

Intelligent Trailer Braking System jobbar med att anpassa hur snabbt farten minskar för traktor och släp när föraren reducerar hastigheten, detta görs enbart genom transmissionen utan att motorbromsen används vilket ska öka säkerheten både vid landsvägskörning och på fältet.

Förhindrar påskjutningseffekten

Bromsen känner av när hastigheten reduceras och beräknar kraften i fartminskningen med hjälp av en momentgivare inuti transmissionen. En elektroniskt styrd ventil kopplar till släpvagnsbromsen för att reducera släpets hastighet i samma takt som traktorns vilket förhindrar påskjutningseffekten som annars kan inträffa. Inga modifieringar krävs på släpet.

En annan effekt av släpvagnsbromsen är att stoppsträckan reduceras till i stort sett samma sträcka som för enbart traktorn, trots att föraren bara bromsat genom att sänka hastigheten med transmissionen.

Det nya tillvalet med den intelligenta släpvagnsbromsen kompletterar New Hollands befintliga utbud av bromssystem för lantbrukstraktorer.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 27 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste