Först i Europa med Liebherrs nya bandschaktare

GE Maskintjänst i Gällivare är först i Europa med Liebherrs 74-tons bandschaktare PR776. Den kommer inom kort att tas i drift vid Aitikgruvan. 

Liebherrs säljare Peder Karlsson var med när 74-tonnaren kom med båt till Piteå. Schaktbladet är inte monterat ännu. Foto: Jonas Westling

Bandschaktaren Liebherr PR 776 lanserades på Bauma 2016 och sedan dess har ett 30-tal maskiner sålts till användare i Asien, Australien, Sydamerika och Nordamerika. Nu har den första levererats även inom Europa, närmare bestämt till GE Maskintjänst AB.

PR 776 är 4,3 meter hög, har en schaktbredd på 5,2 meter och är 7,9 meter lång med schaktblad och rivare. Schaktbladet på den svensklevererade maskinen är av U-typ. Bladet är drygt två meter högt och fem meter brett. Det gör att maskinen kan skjuta 23 kubikmeter massor framför sig. 

Vikten ligger mellan 73 och 74 ton och det som tyska Liebherr betonat ända sedan lanseringen är de fördelar som hydrostatisk drift innebär. Liebherrs säljare i Västerbotten och Norrbotten, Peder Karlsson, förklarar:
– Det här är världens enda bandschaktarmodell i denna storlek som har hydrostatisk drift. För maskinföraren betyder det steglös drivning utan växling. Det är smidigt och maskinen har alltid 100 procents drivkraft, även i sväng. Hydrostatdrivningen höjer effektiviteten och risken för fastkörning vid växling minskar, säger han.

PR 776 tillverkas i Telfs i Österrike och är utrustad med Liebherrs egen 12-cylindriga dieselmotor på 768 hästkrafter. Banden är 710 millimeter breda.

Proaktiv effektstyrning med minnesfunktion är ännu en innovation i 6:e generationens bandtraktorer. Om så krävs ökar motoreffekten automatiskt under en kort period baserat på aktuella krav som känns igen av maskinen.
Detta intelligenta motorstyrningssystem kombinerat med ECO-funktionerna och den hydrostatiska drivlinan ger ett mer konstant motorvarvtal, vilket alltså både ökar maskinens effektivitet och minskar bränsleförbrukningen. Driftekonomiskt ger det en betydligt lägre förbrukning än motsvarande maskiner med samma styrka.

I slutet av juli tas maskinen i drift i Bolidens gruva i Aitik. Maskinens uppgift är att arbeta med höjning av dammvallarna vid gruvans sedimenteringsbassänger. Tidigare har det krävts mer än en bandschaktare för att klara av uppgiften inom de tidsramar som gäller. Nu kommer den nya Liebherr-schaktaren att ensam klara arbetet.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste