Tillåtet att filma utan tillstånd

Nu är det fritt fram för entreprenörer och lantbrukare att sätta upp kameror för att bevaka dyra maskiner utan att behöva söka tillstånd. Så länge man följer den nya kamerabevakningslagen och GDPR.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet och ansvarar för att kontrollera att lagen följs. Foto: Mostphotos

Den nya kamerabevakningslagen trädde i kraft den 1 augusti och innebär en förenkling för myndigheter och polisen att använda kameraövervakning för att förhindra brott. Men även lantbrukare kan få nytta av lagen.

– Det här är kanonbra. Då är man på rätt sida av lagen. Periodvis stjäls det väldigt mycket diesel och dyra maskiner. Har man då övervakning underlättar det att förhindra det, säger Birgit Jönsson, verksamhetsledare på LRF i en intervju med Sveriges Radio.

Förut har privatpersoner behövt söka tillstånd hos Länsstyrelsen för att sätta upp en kamera, vilket var både kostsamt och innebar långa handläggningstider. Men nu krävs det bara att den som vill sätta upp en kamera följer den nya dataskyddsförordningen GDPR och den nya kamerabevakningslagen.

– Fångas personer på bild måste det ha ett berättigat intresse. Alltså det måste vara så viktigt att filma precis där att det överväger deras integritetsintresse, säger Frida Orring, jurist på Datainspektionen till SR.

Det är endast tillåtet att spara det filmade materialet så länge som det är strängt nödvändigt och den som filmar måste sätta upp en skylt som talar om att området är kameraövervakat.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste