För Norje - i tiden

Trots en nyinstallerad svetsrobot och en utbyggd fabrik hinner inte Norje Smidesfabrik med att producera redskap till hjullastare och traktorer i den takt som marknaden efter­frågar. 

 

Norje Smidesfabriks vd Jonna Hermansson har bråda dagar, produktionen går för högtryck.Foto: ann-louise Larsson


– Vi gör vad vi kan för att effektivisera produktionen. Nu ser vi över om vi kan lägga ut en del av förtillverkningen på legoföretag så att vi kan koncentrera oss på det vi är bra på – svetsning och montering, säger vd Jonna Hermansson.

Liksom för de flesta andra tillverkare inom entreprenadbranschen går det för högtryck hos Norje Smidesfabrik i Blekinge just nu. 

– Tyvärr har vi just nu alldeles för långa leveranstider, sju veckor. Det har högsta prioritet att vi kommer ner under fyra veckor, säger Jonna Hermansson. 

Produkterna säljer som smör i solsken och att korta leveranstiderna har just nu högst prioritet. 

Under våren stod en utbyggnad av fabriken klar och nyligen togs den nyinstallerade svetsroboten i bruk. 

– Den ersätter en 30 år gammal robot som hade gjort sitt. Fördelen med denna är att vi kan programmera den samtidigt som den arbetar, vilket gör att vi även skulle kunna använda den för en del specialanpassningar, fortsätter Jonna Hermansson. 

Fortfarande svetsas många produkter manuellt och höga krav ställs på svetsarna i fabriken. 

Specialanpassade redskap är något som har ökat de senaste åren, numera har närmare hälften av alla sålda produkter anpassats på något sätt efter kundens önskemål. 

– Det kan ta allt från en timme till en dag att special­anpassa ett redskap, beroende på vad som ska göras. Men större delen av alla specialanpassade redskap svetsas manuellt, vilket ställer höga krav på vår svetsavdelning, säger Jonna Hermansson. 

Nyligen togs en ny svetsrobot i bruk, som ersätter en 30 år gammal robot. 

Att kunna rekrytera svetsare i den takt som krävts de senaste åren har varit en av tillverkarens största utmaningar. Samarbete med skolor i närområdet har varit en väg att gå, att anställa nyanlända med svetsbakgrund från sitt hemland har varit en annan. 

– Det har fungerat väldigt bra, idag har vi flera syrianska medarbetare som dels har kunskap med sig från Syrien, men också som vi har lärt upp på plats, berättar Jonna Hermansson. 

Norje Smidesfabrik, som i år fyller 75 år, drivs nu av tredje generationen Hermansson, Jonna och hennes bror Joakim. Jonna tillträdde som vd för fem år sedan, men det var inte självklart att hon skulle jobba i bolaget från allra första början.

– Jag utbildade mig till gymnasielärare i svenska och engelska och jobbade som det i elva år. När min farbror och pappa drog sig tillbaka föll lotten på mig och min bror och det var ganska givet att vi skulle driva bolaget vidare inom familjen och fortsätta utveckla det som min farfar en gång startade, säger Jonna. 

Nyligen byggdes fabriken i Norje ut för att kunna öka produktionen. 

Att fortsätta utveckla de produkter som redan finns och att hitta smartare och effektivare sätt att producera är det som man jobbar mest med den närmaste tiden. När produktionen är uppe i den takt som man önskar kommer man även att börja titta på nya marknader. 

– Huvudmarknaden är Sverige, men vi är också representerade i Danmark, Finland och Norge och faktiskt även sedan tidigare i år i Schweiz. Det började med att vi blev kontaktade av en schweizisk återförsäljare som ville sälja våra justeringsbalkar som blivit otroligt populära sista året och det har gått väldigt bra så nu vill de sälja hela vårt sortiment, berättar Jonna. 

Att bredda sortimentet med nya produkter står också på agendan. Jonna berättar att ett nytt samarbete är på gång som kompletterar Norjes befintliga sortiment, men mer i detalj vill hon inte berätta ännu. Det finns alltså anledning att återkomma till smidesfabriken snart igen.

Norje Smidesfabrik

Ungefär 8 000 redskap tillverkas i fabriken i Norje, eller Ysane om man ska vara exakt, varje år. Företaget startade i Norje, ett samhälle utanför Sölvesborg för 75 år sedan, men flyttade i början på 90-talet till det närliggande samhället Ysane, där produktionen finns i dag. 
Sedan fem år tillbaka drivs Norje Smidesfabrik av tredje generationen Hermansson. Från starten ägnade sig företaget åt att sko hästar och reparara lantbruksmaskiner. Företaget har sedan vuxit och ändrat inriktning till tillverkning av redskap för lantbruk och entreprenad. Volymprodukten är planeringsskopor för hjullastare.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste