Sitech fortsätter tillväxtresan – satsar på service och utbildning

Sedan 2014 har tillväxtkurvan ­pekat stadigt uppåt för Sitech och målsättningen är att ­fortsätta växa.
– Vi har tredubblat omsättningen från ett kraftigt minus till plus och utvecklats till ett lönsamt bolag, säger vd Thomas Höglund.

 

Sitechs vd Thomas Höglund har jobbat hårt för att vända minus till plus och flytta fram marknadspositionerna sedan han kom in i företaget för fyra år sedan. Foto: Ann-Louise Larsson


Sitech som varumärke startade för tio år sedan, 2008, och ägs av Trimble. Sitech Sverige grundades 2011 genom ett uppköp av Control System Svenska Mätcenter AB och ägare är Pon Holding i Holland, som även äger Sitech i Norge, Danmark och Holland.

– Trimble har OEM-avtal med Caterpillar men även de flesta tillverkarna i världen, så vi jobbar och säljer till alla märken, säger Thomas Höglund.

Han kom in i företaget 2014 och jobbade tidigare på Volvo Lastvagnar och dessförinnan som servicemarknadschef på Swecon Anläggningsmaskiner AB. Målsättningen har varit att få företaget att växa och flytta fram marknadspositionen, något som man kommit väldigt långt med på bara fyra år.

– Först och främst har vi vänt minus till plus och blivit ett lönsamt bolag med en anda som gör att personalen trivs och tycker att det är kul att jobba med oss, säger Thomas Höglund. Det är intressant att se att teamet har utvecklats markant och det är en av våra styrkor.

– Precis när jag började var vi 16 anställda, men efter lite förändringar på fokus och företagsstrukturen var vi strax därefter nere i 12. I dag är vi uppe på 21 anställda och har som mål att bli runt 30 inom kort och har renodlat oss mot maskinstyrning till alla maskinmodeller och mätutrustning för entreprenadbranschen. Vi är också öppna för andra områden och kanske förvärva för att bredda vår verksamhet.

Som ett exempel nämner han konceptet Quarry Coach, inriktat på bergtäkter. 

– Inriktningen är att tillsammans med ägarna utveckla processer genom att mäta produktionen för maximera utfallet. Detta gör vi med spetskompetens med tre branscherfarna medarbetare.    

I världen är Trimble marknadsetta på styrsystem till maskiner. I Sverige hoppas Thomas Höglund kunna flytta fram positionerna ytterligare, men påtalar också vikten av service och utbildning.

– Jag tror att det är där som vi kommer att ha vår marknad i framtiden, vi ser redan nu att allt fler maskintillverkare börjar fabriksmontera vår utrustning och då minskar affären för oss som återförsäljare. Därför måste vi hitta andra ben att stå på och det tror jag framförallt kommer bli support, service och utbildning, säger Thomas Höglund.

– Jag skulle säga att många förare idag utnyttjar väldigt lite av alla de tekniska möjligheter som finns i systemen, där hoppas jag att vi ska kunna nå ut bättre genom utbildning. En viktig bit när det gäller utbildning tycker jag också är att ungdomarna på maskinförarlinjerna får lära sig att köra med maskinstyrning redan från början för att de ska ha rätt kompetens när de kommer ut i arbetslivet. Där samarbetar vi med ME-skolan, fortsätter han.

– Branschen går en jätte­intressant framtid till mötes där utmaningarna för företagarna ligger i att utveckla personalen med rätt kompetenser och för oss och tillverkarna att jobba vidare med säkerheten när maskinerna blir mer och mer automatiserade. Det är en jättespännande resa att få vara med på.

– Så vi kommer att köra hårt och ser fram emot framtiden, säger Thomas Höglund. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste