Trafikverket kan komma att ta över järnvägsunderhåll

I en ny utredning som ska vara klar om ett år ska regeringen kartlägga förutsättningarna för att flytta ansvaret för järnvägens basunderhåll från Infranord till Trafikverket.

Basunderhållet på svenska järnvägar kan komma att flyttas över från Infranord till Trafikverket. Regeringen utreder just nu möjligheten. Foto: Infranord

Regeringen vill med utredningen ta nästa steg mot ett bättre fungerande järnvägsunderhåll. Därför ska man nu utreda och kartlägga förutsättningarna för att flytta ansvaret för själva utförandet av basunderhållet från det statliga bolaget Infranord till Trafikverket. Basunderhåll är den verksamhet som bedrivs för att säkerställa den dagliga driften, och är viktig för järnvägens punktlighet och robusthet.

Utredningen ska ledas av Erland Olausson, tidigare chefsjurist och avtalssekreterare vid LO. Han ska bland annat  föreslå vilka åtgärder som behövs för att kunna genomföra en effektiv verksamhetsflytt till Trafikverket.
– Utredningen görs av regeringen och Trafikverket ska delta med underlag och expertkunskap, säger Pontus Gruhs som är strateg på Trafikverket.

Utredningen skulle enligt regeringens ursprungliga planer vara klar den 17 augusti 2018. Nu förlängs utredningstiden med ett år, till den 30 augusti 2019.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste