Fler tjejer sökte till anläggningsprogrammet

Antalet kvinnliga sökanden till Bygg- och anläggningsprogrammet stiger nu för tredje året i rad. I år har 600 kvinnor sökt BA-programmet, vilket är en märkbar uppgång från förra året då 533 valde bygg. Det innebär en uppgång på 12,7 procent.

Antalet kvinnliga sökande till bygg- och anläggningsprogrammen på landets gymnasieskolor har ökat. 

- Det är oerhört glädjande att fler tjejer nu söker till byggprogrammen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar. Det är detta som vi i Byggnads har arbetat för under många år. Tillsammans med Byggcheferna så har vi gått i bräschen för att stoppa machokulturen, ifrågasätta unkna värderingar och få fler tjejer att söka sig till byggbranschen. 

- Roligt att det går framåt! Jag tror och hoppas att Byggnads och Näta har bidragit till de ökade ansökningarna från tjejer", säger Isabelle Lundberg, styrgruppmedlem i NÄTA, ​Byggnads kvinnliga nätverk. Hoppas bara att byggföretaget tar vara på kvinnliga byggnadsarbetare. Vi har problem med bland annat omklädningsrum och duschar samt hur vi arbetar som gravida på byggarbetsplatser, fortsätter hon. 

Byggnads vill gärna se ännu fler kvinnliga byggnadsarbetare och har som mål att före 2022 ha 5 procent kvinnliga medlemmar (idag ca 1,5).

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste