Brorenovering kan få pris

Renoveringen av Gamla Årstabron i Stockholm kan tilldelas European Steel Bridge Awards. Projektet är en av fyra finalister i kategorin Road and Railway Bridges. 

Renoveringen av Årstabron i Stockholm kan nu få europeiskt pris. Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Gamla Årstabron i Stockholm färdigställdes 1929 och bär varje dag 300 000 passagerare med tåg in och ut ur Stockholms innerstad. Bron är ett statligt byggnadsminne och därför behövde renoveringen av bron genomföras utan att brons utseende förändrades. Upprustningen innebar att spårplanet på brodäcket byttes ut i 15 etapper.

− Brodäckets mittsektion var 60 meter lång, 14 meter bred och vägde 350 ton. Den byttes ut med hjälp av tolv vajerdomkrafter som gjorde lyft och montage möjligt. De mindre delarna av spårplanet byttes ut en i taget, berättar Håkan Tornberg, uppdragsledare och brokonstruktör på Ramboll.

Med renoveringen fick bron en ökad livslängd med 60 år och nu kommer den att klara den allt tätare och tyngre tågtrafiken. I augusti 2015 öppnade bron för trafik igen.

European Steel Bridge Awards delas ut vartannat år för att ge ”ett erkännande till enastående stål- och sammansatta broar som framhäver de många fördelarna med stål i hållbar konstruktion, produktion, ekonomi och arkitektur”.

Årets vinnare kommer presenteras vid en prisceremoni i Prag den 11 september.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste