Först i Sverige med Cats nya generation

JA Entreprenad i Mellerud blev först i Sverige med Caterpillars nya Next Generation-maskin, 27-tons bandgrävaren CAT323.

 

JA Entreprenad i Mellerud är först i Sverige med Cats nya maskingeneration. I slutet av sommaren fick Peter Karlsson, maskinförare, och Johan Aronsson, ägare av JA Entreprenad ta emot maskinen.Foto: ann-louise larsson


Under en utbildningsresa till Malaga förra hösten fick Johan Aronsson höra talas om Caterpillars nya maskiner, ”Next Generation”, och det var ingen tvekan om att han skulle ha en sådan. 

– Vi skrev beställningen på en meny på restaurangen där och då, berättar Johan Aronsson, JA Entreprenad i Mellerud. 

I slutet av juli fick han maskinen levererad som den första kunden i Sverige och hittills har han bara positivt att säga om maskinen. 

– Vi vill ligga i framkant när det gäller teknik och det gör vi verkligen med den här maskinen. Saker som vi värderar högt är effektiviteten, bränsleförbrukningen, säkerheten samt det inbyggda vågsystemet. Det har vi verkligen sett en efterfrågan på, både när det gäller att lasta bilar men också för att kunna ge kunden exakt information om hur mycket material vi har flyttat, säger Johan Aronsson och får medhåll av maskinföraren Peter Karlsson som är den som spakar maskinen på daglig basis. 

samlat guldkornen

– Väldigt smidig och stark maskin för sin storlek, fortsätter Peter Karlsson. Man kom in i den väldigt snabbt, den är otroligt lättkörd. Jämför jag med 323F så tycker jag att man har fått till en bättre känsla i hydrauliken. De har verkligen samlat alla sina guldkorn i en och samma maskin. 

JA Entreprenad startade som en enskild firma 2007. Då köpte Johan Aronsson en begagnad Kobelco 135:a från 2001 och gav sig in i elkraftsbranschen. 2012 anställde han sin första medarbetare, men det var först för tre år sedan som verksamheten verkligen började ta fart. 

– Jag kom till ett läge där jag var tvungen att bestämma om jag skulle satsa eller inte. Jag valde att satsa och sedan dess har det gått spikrakt uppåt, berättar Johan Aronsson. 

I samma veva ombildade han företaget till aktiebolag och började anställa personal och utöka maskinparken. Idag har bolaget 25 anställda och äger ett femtontal maskiner. 

– Nya 323:an är den nionde Cat-maskinen på tre år. I och med att jag har en 323F sedan tidigare så visste jag lite vad jag skulle få, även om den här modellen innehåller så mycket mer än den tidigare, så det var egentligen inget svårt beslut om jag skulle köpa den eller inte. Sen att bli den första i Sverige känns ju förstås lite extra kul, säger Johan Aronsson. 

Fler i nya generationen

Att det kommer dyka upp fler maskiner från den nya generationen hos JA Entreprenad finns det inga tvivel om. 

– De har ju släppt 336:an nu i Next Generation, det blir nog nästa investering. Vi håller på att slå oss in på nya marknader och kommer då att behöva gå upp lite i storlek på maskinerna, säger Johan Aronsson. 

– Tidigare har vi mest jobbat med elkraft och fiber men nu har vi börjat jobbat mer med egentligen alla typer av markjobb, allteftersom vi har anställt personal med erfarenhet från anläggningsbranschen. Mitt mål är också att vi ska ta oss in på järnvägen. Där håller vi på att titta på att utbilda några ur personalen, berättar Johan Aronsson. 

Trots att företaget vuxit snabbt under de senaste åren har föreaget lyckats hålla nere omkostnaderna för att bygga en stabil grund att stå på. 

Håller nere omkostnader

– Min filosofi är att satsa pengar på det som kan generera pengar – maskiner och personal – och försöka hålla nere övriga kostnader. Fram tills nu har vi klarat oss med den lilla verkstad och maskinhall som jag har haft hemma på gården, men nu har vi anställt en maskintekniker som gör att vi kan ta in både interna och externa reparationsjobb och kommer inom två år att skaffa en egen etablering i takt med att vi växer, berättar Johan Aronsson. 

Att kunna sälja av ”äldre” maskiner i en eventuell lågkonjunktur är en annan strategi som JA Entreprenad har. – Allt eftersom vi har vuxit har vi köpt nya maskiner, utan inbyten. Till och med min första Kobelco från 2001 är kvar i företaget. Skulle det behövas i tider när det går sämre kan vi sälja av en del och fortfarande hålla oss med en hyfsat ny maskinpark. 

Hoppas på huddig-hybrid

Förutom den nya maskingenerationen från Cat hoppas JA Entreprenad även bli en av de första med Huddigs hybrid Tigon i sin ägo. 

– Vi har anmält intresse för en av de två maskinerna som kommer att släppas under hösten och håller tummarna för att bli en av de utvalda. Vi har ett uppdrag där den skulle vara klockren, berättar Johan Aronsson. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste