Stora mängder snö kvar i Luleå - trots en extremt varm sommar

De extrema mängder snö som föll förra vintern har gjort att snötippen i staden var osedvanligt stor – och fortfarande ligger stora mängder kvar som inte kommer att hinna smälta undan innan vinterns första snö faller. 

 

Att gå på ett enormt berg av snö en varm sensommardag känns lite overkligt. Totalt hade Luleå kommun ungefär 800 000 kubikmeter snö att ta hand om den gånga vintern. Foto: ann-louise larsson


Det känns lite overkligt att kliva runt på vad som formligen är ett ”berg” av snö – i augusti månad. Men i Luleå och flera andra städer i norra Sverige är det ett faktum. De extrema snömängder som föll den gångna vintern har gjort att all den ihopsamlade snön från stadens snöröjning inte hunnit smälta under sommaren, trots att den varit medelhavslik även i Luleå - istället har ett stort isberg bildats, isolerat av en stor mängd sandningssand och grus. 

– Totalt hade vi ungefär 800 000 kubikmeter snö att ta hand om, på den här tippen ligger ungefär 550 000 kubikmeter. Som högst har den varit 37 meter på det högsta stället. I dag skulle jag tro att den är ungefär 10 meter hög och kanske 2 hektar ungefär, berättar Patrik Ruumensaari, produktionsledare på Luleå kommun. 

Fortfarande ligger en stor mängd snö kvar från förra vintern som inte kommer hinna smälta undan innan första snön kommer. 

Totalt har det funnits tre snötippar i Luleå, nu har en av dessa stängt vilket gör att belastningen kommer öka på resterande – där det dessutom redan ligger en hel del snö. 

– Vi kommer att få utöka tippområdet. Just nu håller vi på att ta ner träd för att kunna få ytterligare ungefär en hektar att nyttja, säger Patrik. 

Under sommaren har man vid flera tillfällen luftat snötippen med hjälp av grävmaskiner och även en bandschaktare har kört över tippen flera gånger. 

– De insatserna har gjort att vi har lyckats sänka tippen ungefär 4-5 meter. Om ett par veckor räknar jag med att få hit maskinerna igen och hoppas att vi kommer kunna få ner den ytterligare innan första snön. 

Patrik Ruumensaari, produktionsledare på Luleå kommun, berättar om olika insatser som gjorts för att minska på stadens enorma snöberg. 

Att ”bygga” en snötipp är betydligt mer komplicerat än att bara lägga snö på hög. Den ska hålla ihop och ha rätt lutning för att bilar ska kunna köra upp på den och tippa. 

– Nu när vi redan har så pass mycket snö ligger kommer det att bli ytterligare en utmaning att bygga vidare på den den här vintern. Vi måste vara förberedda på att det kan bli en likadan vinter i år som den som var och det måste vi ha beredskap för, berättar Patrik. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste