Han vågade steget till eget tack vare stort kontaktnät

Efter 11 år som anställd mekaniker valde Marcus Borg att starta eget och har inte ångrat sig en dag. 
– Det är mycket att tänka på men ger också väldigt mycket, säger han. 

 

Dagens arbetsuppgift är att få igång en generator som används till ett finkrossverk. 
– Det är bara ett par fästen och en adapter kvar innan den kan gå tillbaka till kunden, säger Marcus Borg, som startade eget som servicetekniker i början av året.Foto: Ann-Louise Larsson


I början av året startade Marcus Borg eget som service­mekaniker. Han hade då varit anställd under de senaste 11 åren som mekaniker på Maskincentralen och XR i Lidköping. 

Ibland kan man behöva göra egna detaljer i plåt, som Marcus jobbar med här. 

– Jag kände att det var dags att prova på något eget, plus att det är en bra erfarenhet för mig att driva företag då tanken så småningom är att jag ska ta över familjegården, berättar han. 

När Entreprenadaktuellt hälsar på är dagens uppdrag att få igång en generator till ett finkrossverk som kortslutits. 

– Det är i det närmaste klart att gå tillbaka till kunden, det är bara ett par fästen och en adapter som saknas. Jag vet att materialet börjar ta slut i täkten där den här står och de behöver den så fort som möjligt så jag har gjort mitt bästa för att den ska bli klar i tid, säger Marcus Borg. 

Under sina tidigare anställningar har Marcus jobbat mycket med krossar och ser det som en fördel att ha nischkunskaper även som egenföretagare. 

– Om det är brist på servicemekaniker i allmänhet så är det ännu svårare att få tag i en mekaniker som är kunnig på krossar och det ger mig fördelar att jag har den kompetensen, sedan jobbar ju med alla slags entreprenadmaskiner och jordbruksmaskiner, säger Marcus Borg. 

Han visar en fullbokad kalender för de närmaste veckorna och berättar att han inte stått utan jobb en enda dag sedan han startade företaget, trots att han inte marknadsfört sig. 

Marcus Borg driver företaget Lillesmen som ägnar sig åt reparationer av entreprenad- och lantbruksmaskiner. Han utgår från Lidköping men jobbar i hela Västsverige.

– Hade jag inte jobbat så pass länge innan i branschen och hunnit bygga upp det kontaktnät jag har idag så hade jag nog aldrig vågat satsa på att bli egen, säger Marcus Borg. 

Starten har gått över förväntan. Jag hade väntat mig att det skulle vara svårare att hålla sig med jobb men det har gått riktigt, riktigt bra, säger han. 

Det löpande pappersarbetet sköter Marcus själv, men har en revisor till hjälp exempelvis med deklarationen. 

– På ett sätt hade det kanske varit lika bra att starta aktiebolag redan från början, men jag valde att börja med en enskild firma och lägga pengarna på att köpa verktyg och utrustning istället, berättar han. 

Pengar till investeringar i företaget har han hittills fått ta av eget kapital. Som tur var hade han redan en bil privat som han nu kan nyttja i arbetet.

– Det har inte varit lätt att veta vad man ska lägga pengarna på i början och vilka verktyg man kan vänta lite med. Nu håller jag på att bygga upp lite kapital igen men snart kommer jag att behöva köpa mer verktyg, säger han. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste