Först i världen med Isobus sandspridare

Den norska plog- och spridarspecialisten Tokvam AS har tagit fram världens första Isobusstyrda sandspridare. Spridaren finns dessutom även som självlastande.

Norska Tokvam har som den första tillverkaren i världen tagit fram en Isobusstyrd sandspridare som ska minska materialanvändningen med upp till 30 procent. Foto: Tokvam

De kompakta tallriksspridarna med integrerat trepunktsfäste från norska Tokvam AS finns i två utföranden, självlastande (DSA) eller kompakt (DSM). Båda versioner finns i de tre storlekarna 1 200, 1 500 och 1 800 liter. Alla funktioner styrs antingen via Isobus-skärmen i traktorn eller via Tokvams egen kontrollpanel, dessutom kan spridarna levereras för hastighetsberoende körning även om traktorn saknar Isobus.

Kundernas krav

– Det är kunderna som ställt kravet på vad vi ska utveckla, sedan har våra duktiga ingenjörer tagit fram denna tallriksspridare, säger Per Hellman, försäljningschef för Tokvam Sverige i ett pressmeddelande.

Spridarna är enligt Tokvam byggda för entreprenörer som har många olika uppdrag. En av de stora fördelarna med Isobusstyrningen är en 20–30 procentig minskning av materialanvändningen jämfört med valsspridare då precisionen i spridningen ökar.

Elektronisk inställning

Spridningsmängden ställs in elektroniskt och även om man inte kör med Isobus så erbjuder Tokvams nya spridare möjligheten att ställa in en bestämd spridningsmängd som sedan hålls oavsett hastighet. Arbetsbredden på både den självlastande och den kompakta spridaren är 1–8 meter och spridningsbilden kan förskjutas elektroniskt till höger och vänster.

Infälld tallrik

Den självlastande spridaren har släta kanter, precis som en vanlig skopa, och tallriken fälls in vid lastning vilket ger ett bra skydd. Båda versioner kräver ett hydraulflöde på 60–120 liter per minut och kan dessutom utrustas med en omrörare i botten som kan lösa upp klumpar och fördela ojämnt material.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste