Hitachi lanserar egen maskinstyrning

Hitachi har nyligen lanserat den nya grävmaskinen ZX210X-6 som är utrustad med ett helt nytt styrsystem som maskintillverkaren har utvecklat tillsammans med Trimble.

Hitachi lanserar egen maskinstyrning tillsammans med Trimble. Foto: Hitachi

Systemet omfattas av begreppet ”Tomorrow’s Job Site”, som framöver kommer att gälla ett helt paket av nya tjänster och funktioner som kan ingå vid investering i Hitachis entreprenadmaskiner. GPS-baserad maskinstyrning har förkortats till ICT, som står för Intelligent Communication Technologies. 

Vad ICT handlar om för tillfället, är alltså att Hitachi nu kan leverera sina X-modeller med maskinstyrningssystem som är framtagna och specialanpassade för Hitachis maskiner. Systemen finns i olika utföranden efter kundens behov och betecknas 3DMG och 3DMC. Båda systemen fabriksmonteras och 3DMC integreras dessutom in i maskinens hydraulik och stödjer föraren genom att sköta aggregatets rörelser utifrån ritningsmodellen.

De första X-maskinerna med 3DMC levereras inom kort ut till uthyrningsmarknaden i Europa. Introduktionen för den svenska marknaden är oklar i dagsläget.

En gissning är dock att Hitachis X-maskiner kan bli ett konkurrenskraftigt alternativ till befintliga system för maskinstyrning. Intressant är också att resultatet av fler utvecklingsprojekt i inom ”Tomorrow’s Job Site” är att vänta. Hitachi arbetar vidare med ytterligare ICT-projekt som kommer att handla om fler autonoma system för entreprenadmaskiner.

Då kan det handla om ICT-funktioner som att maskinerna ska kunna kommunicera med varandra, med informationsöverföring från eller till projektledning, med logistiska funktioner och så vidare.

– Vi är bara i början av en utveckling där autonoma eller semiautonoma system får allt större betydelse för den här branschen, spådde Jeff Drake, Trimbles affärsområdeschef för maskinstyrning vid eventet i Amsterdam.

HCME:s produktchef Wilbert Blom pekade på fördelarna med att maskinstyrning monteras redan på fabrik.

– Maskinägaren behöver aldrig bekymra sig om placeringen av utrustningen, som är fallet vid eftermontering. Dessutom sitter många av sensorerna skyddade från yttre påverkan, sa han.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste