Uppfinning som sparar tid och ökar säkerheten

När Wikstrands Maskin i Götene fick i uppdrag att lägga vattenledningar åt kommunen med ett visst avstånd emellan började företagets vd att klura på en lösning som skulle göra arbetet både smidigare och säkrare. 

 

”Läggarlådan” sparar mycket tid genom att den håller ledningarna på rätt avstånd. 

På en fem kilometer lång sträcka utanför Grästorp i Västergötland läggs både vatten- och avloppsledningar åt en vattenförening, fiber och två kommunala ledningar från vattentäkten till centralorten i ett och samma schakt. 

– Kommunen kräver att deras ledningar ska läggas med 35 centimeters mellanrum på hela sträckan. Om vi manuellt skulle ha en gubbe i gropen skulle detta vara ett jättejobb, säger Torbjörn Wikstrand, vd på Wikstrands Maskin AB i Götene. 

Idé från kabelplog

Efter lite klurande började han tillsammans med en av de anställda i verkstaden att bygga vad han kallar en ”läggarlåda” som ska se till att alla rör lägger sig fint och på rätt ställe. Den påminner till utseendet lite om en schaktsläde fast med en fastsvetsad ställning där ledningarna träs i och pressas ner på rätt avstånd. I ena änden sitter en kätting med ett stålrör på. Grävmaskinisten tar enkelt tag i röret med skopan och drar hela konstruktionen framåt i schaktet allt eftersom. På ovansidan finns även ett redskapsfäste fastsvetsat som används när man ska ta upp eller sänka ner konstruktionen ur schaktet. 

– Egentligen kan man väl säga att det är en uppförstorad läggarlåda från en kabelplog. Det är samma princip, fast vi har utvecklat den lite, berättar Torbjörn Wikstrand. 

Rullen med slangen till fiberkablarna sitter fastmonterad på ”läggarlådan” och PE-ledningarna träs i allteftersom de är i hopsvetsade. 

Torbjörn Wikstrand, Wikstrands Maskin, är en av uppfinnarna bakom läggarlådan och tycker att den här fungerat bättre än väntat. 

Över förväntan

– Vi har turen här att vi kan ha ledningarna ligga vid sidan av längs hela sträckan, säger Torbjörn Wikstrand. 

Han är mycket nöjd med den nya uppfinningen och säger att det har fungerat över förväntan. 

– Hade vi inte haft den här så hade vi varit tvungen att ha en gubbe i schaktet hela tiden, det hade dels tagit längre tid och så hade vi varit tvungen att slänta mer för att vara säkra på att schaktet inte skulle rasa. Jag skulle tro att vi sparar ungefär 10 000 kubik på att slippa slänta. 

– Men den största fördelen är ju så klart den förbättrade arbetsmiljön, att ingen person behöver vistas i schaktet, tillägger han. 

När läggerlådan ska lyfta i eller ur schaktet används maskinfästet. En kätting i framkant på lådan används för att dra den framåt. Foto: ann-louise larsson

Breddar med VA

Wikstrands Maskin startade 1993 av Torbjörns pappa och drevs under många år som ett enmansföretag inriktat på fiberförläggning. Torbjörn kom in i företaget år 2 000, men det är först de senaste 6-7 åren som företaget har tagit fart och vuxit ordentligt till omkring 25 anställda. 

– Nu håller vi även på att bredda oss med vatten- och avlopp, vilket är ett tämligen nytt ben för oss att stå på, fortsätter Torbjörn Wikstrand. 

Projektet i Grästorp kommer att pågå ungefär ett år. 

– Jag hoppas att läggarlådan ska kunna komma till nytta även när vi är klara här, säger Torbjörn Wikstrand. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste