Först ut med ny kompakt bandgrävare för rivning

I Landskrona finns ett rykande färskt exemplar av Liebherrs nya kompakta bandgrävare 926 compact i steg IV-utförande. 
– Vad jag har fått höra så är det här maskin nummer fyra i världen som tillverkats, säger maskinföraren Ted Torstensson. 

 

Telarco är först i Sverige med den nya steg IV-generationen av Liebherrs kompakta bandgrävare 926, som är utrustad för att gå på rivningsjobb. Foto: Ann-louise larsson


I två veckor har Ted Torstensson och hans arbetsgivare Telarco AB haft maskinen i sin ägo och det är precis nu som den har kommit ut på sitt första riktiga jobb. 

– Jag var med och slutförde en rivning som vi höll på med förra veckan. Nu är det tänkt att jag ska vara i Landskrona ungefär ett halvår framåt. Här ska vi riva ett par fastigheter där det tidigare varit ett vårdboende, berättar Ted Torstensson. 

Ted Torstensson trivs i sin nya kompakta rivningsmaskin.

Det som han framförallt framhåller med maskinen är räckvidden och smidigheten. 

– Jag når utan problem upp till taket på huset med den här maskinen, inte bara för att jag har knäckbom utan också för att det är en kompaktmaskin där bommen sitter längre bak på maskinen, säger Ted Torstensson och visar genom att dra ner ett par av takplåtarna på nocken på en av fastigheterna. 

– Trots att den väger 25 ton skulle jag säga att den är smidig som en 15-tonnare, tillägger Ted Torstensson. Och just smidigheten är något som uppskattas när man är inne i ett tätbebyggt område och rör sig. 

– Så här i början när de framförallt håller på med invändig rivning är en stor del av mina arbetsuppgifter att plocka upp material som slängts ut och lasta i containrar, då är det bra med en kompakt, smidig maskin som man lätt tar sig fram med. Överlag tycker jag att kompaktmaskiner borde vara mer vanligt förekommande på rivningsjobb. Jag har bara positiva erfarenheter så här långt, säger Ted Torstensson. 

Han pratar sig också varm om förarkomforten i maskinen, som inte har speciellt mycket att önska. 

– Det enda jag skulle kunna komma på som jag saknar är att det vore bra om spakarna gick att höja och sänka på ett smidigt sätt, men det är det enda. För övrigt tycker jag att hytten är toppen. Jag har fått vara med och tycka till väldigt inför maskinköpet och har väldigt mycket gehör för mina önskemål från min arbetsgivare. En smidig detalj är bland annat vindrutetorkare på takfönstret, berättar Ted Torstensson. 

– Dessutom måste jag säga att hydrauliken känns jättefin, tillägger han. 

Maskinen är också förberedd med grävsystem för att kunna användas på andra typer av jobb. 

– Jag har mest varit på rivning men företaget som helhet jobbar mest med kabelarbeten och det ska den här maskinen kunna gå på om det inte finns rivningsjobb för den, berättar Ted Torstensson. 

Liebherr 926 Compact

Maskinvikt: 25 400 – 29 500 kilo
Skopvolym: 0,55 – 1,50 kubikmeter
Motor: 175 hästkrafter, steg IV
Maximalt grävdjup: 6,85 meter
Maximal räckvidd från marknivå: 9,70 meter

Telarco

Telarco är ett lokalt företag med rötter i bredbrandsbranschen som har sitt säte i Kristianstad. Företaget sysselsätter ungefär 120 personer och har Skåne, Blekinge och Småland som sitt arbetsområde. 

Idag står Telarco på tre ben; installation, service och entreprenad. Installationsavdelning tar sig an alla tänkbara installationer, främst inom telekombranschen, men utför även elinstallationer.  Serviceavdelningen underhåller och utför underhåll på främst tele och fibernät. Entreprenadavdelningen ägnar sig åt alla tänkbara arbeten inom schakt och transport.

Tillsammans arbetar alla i företaget efter mottot: Ingenting är omöjligt!

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste