Långgrävare speciellt för schaktning

Hos Berggrens maskin­service i Örebro står just nu en mycket speciell långgrävare som håller på att utrustas. 
– Vad jag vet är det den enda i det här utförandet i Sverige, kanske även i Europa, säger Anders Ericsson, säljare för Hitachi by Delvator.

 

Den här pjäsen som just nu utrustas hos Berggrens maskinservice i Örebro är en Hitachi 300LC-6 SLF HE15LD super long front som har en räckvidd på hela 15 meter. Jämfört med en traditionell maskin i samma storlek är det fem meter längre. wFoto: ann-louise larsson


Det som är speciellt med maskinen, en Hitachi 300LC-6 SLF HE15LD super long front, är framförallt att den är konstruerad som för schaktning och har därför ett förstärkt aggregat. 

– Många långgrävare används ofta för muddring och liknande typ av jobb, men den här kunden är nischad inom VA-schaktning och ville framförallt åt räckvidden på maskinen, förklarar Anders Ericsson. 

Maskinen är såld av Anders Ericsson, säljare för Hitachi by Delvator.

38 ton fullutrustad

Maskinen är specialbyggd i Holland och har nyligen anlänt till verkstaden i Örebro. Här väntar ungefär en månads utrustningsarbete innan maskinen är klar för leverans. 

– När maskinen är helt klar hos oss kommer den väga närmare 38 ton. Bland annat har den förstärkta rambalkar, kraftigare cylindrar och förstärkt bominfästning samt en extra motvikt, förklarar Anders Ericsson. 

Rambalkarna är förstärkta och totalt väger maskinen 38 ton färdigutrustad. 

Den totala räckvidden med maskinen är drygt 15 meter, mot strax över 10 meter som är normal räckvidd för standardmodellen av Hitachi 300-maskinen. 

– Volymmässigt skulle jag klassa den som en 24-25-tons maskin ungefär med en skopa på 1 150 liter. Det du förlorar i skopvolym vinner du på den extra räckvidden och det som utmärker just Hitachi när det gäller långgrävare är att man från grunden bygger maskinen för det ändamål den ska ha. Många andra tar en standardmaskin och bygger på ett långgrävaraggregat, säger Anders Ericsson. 

Han har sett en ökande efterfrågan på just långgrävare den senaste tiden och har förutom 300:an även sålt en 210:a som är på väg från fabriken i Holland. 

Bomcylindern är betydligt kraftigare än på den traditionella 300-modellen.

– Förutom VA-schakter, som 300-kunden ska gräva, är ett annat tänkbart användningsområde just för långgrävare skrotning av berg, i och med att du når så pass mycket högre än en traditionell grävmaskin, fortsätter Anders Ericsson. 
 

 

 

 

 

 

 

 

Hitachi 300 LC-6 SLF He15LD Super long front

Maskinvikt: 33 ton i grundutförande, ungefär 38 ton färdigutrustad
Skopvolym: 1 150 liter
Räckvidd: upp till 16 meter

En kraftig undervagn krävs för en stabil maskin. Även bominfästningen är förstärkt.

 


Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste