Metsjös framtid är digital

Ivarsson i Metsjö lanserar nu flera nya vagnar godkända för hastigheter i upp till 50 kilometer i timmen. Nytt för dessa vagnar är en rad olika digitala funktioner och även luftbromsar.  

De nya vagnarna från Metsjö har möjlighet till en rad digitala funktioner tack vare ett egenutvecklat luftbromssystem. Foto: Metsjö 

Automatisk inbromsning vid vältrisk, analys av gårdens logistikmönster, vägning av last, körsträckemätning, låsning av vagnen/ stöldskydd, och automatiskt lastanpassande ABS bromsar, det är några av funktionerna hos de nya vagnarna från Metsjö. Dessa funktioner kan i sin tur övervakas och styras via en smartphone-applikation. 

Egenutvecklad luftbroms

Metsjös framsteg på den digitala fronten bygger på företagets egenutvecklade luftbromssystem. De nya funktionerna finns som tillval på alla vagnar från Metsjö förutom de med bandställ, då dessa saknar luftbroms.

Genom en mobilapp kan informationen från det digitala systemet enkelt övervakas och styras. Foto: Metsjö  

Det digitala systemet aktiveras när vagnen ansluts till dragfordonet och möjliggör då följande funktioner; automatisk lastberoende broms genom inbyggda trycksensorer, upplåsning med personlig PUK kod, automatisk inbromsning vid vältrisk, avstånds sensor till fordon och automatisk inbromsning, tippvarning, driftdataminne, lufttrycksvarning, kilometerräknare samt ABS broms. Det finns även möjlighet att montera uttag till bakomvarande vagn.

Drivning på axlarna 

De digitala funktionerna kan också samarbeta med andra tekniska lösningar från Metsjö som lufttrycksreglerade hjul och drivning på axlarna. Drivningen, som också är en nyhet, kan köras både bakåt och framåt och drivs av traktorns hydraulik.

Axlarnas nya konstruktion utökar dessutom den möjliga lastvikten till 11 ton per driven axel i en offroad miljö, vilket på MetaFlex 60–75 ger en möjlig totalvikt i terräng på 36 Ton. Drivning finns på Metsjös modeller MetaQ, MetaFlex och MetaX.

– Med det nya digitala framsteget kan vi erbjuda våra kunder snabbgående vagnar, flakväxlare och trailers med mycket avancerade funktioner som är bra både för gårdens effektivitet och den allmänna trafiksäkerheten, säger Anders Ivarsson, vd på Metsjö i ett pressmeddelande.”  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste