”Jag ser grym potential i entreprenadbranschen”

Ofta saknas en ”sammanhållande länk” mellan olika arbetsgrupper på ett bygge, menar Mikael Nordvall. För att fylla den luckan har han startat Konsultkraft i norr AB.

 

Mikael Nordvall och Ulf Viklund driver Konsultkraft i norr AB som erbjuder projektledning och samordnande tjänster för bygg- och entreprenadbranschen. Foto:  ann-louise larsson


Mikael Nordvall har en bakgrund som automations­ingenjör och kylmontör. Hans upplevelse från olika arbetsplatser är att det ofta finns glapp i kommunikationen mellan olika yrkesgrupper. Teknikerna tar ansvar för sitt och byggarna för sitt, men det finns sällan en sammanhållande länk, menar han. 

För att råda bot på detta startade han i början av året Konsultkraft i norr AB, ett företag som ska hjälpa till med projektledning och samordning i både stora och små projekt.

Tillföra det som saknas

– Jag ser en grym potential i entreprenadbranschen, där det är brist på arbetsledare. Där hoppas jag kunna komma in och tillföra det som saknas, säger han. 

Verksamheten utgår idag från ett kontor i Öjebyn, strax utanför Piteås tätort, men tanken är att jobba längs hela norrlandskusten från Skellefteå upp till Kalix. 

– Initialt har vi även gjort några jobb i Kirunas nya stadshus.  Vi har även ett långt projekt i Sunderbyn mellan Luleå och Piteå där vi ska vara ända fram till 2020, berättar Mikael Nordvall. 

Första halvåret i år var han ensam i bolaget med sedan september har han hjälp av kollegan Ulf Viklund, som har jobbat över 20 år inom byggbranschen, samt en passiv delägare vid namn Peter Strand, som driver ett bemannings- och rekryteringsföretag. 

Anställa 30 personer

Snart ska man bli betydligt fler i företaget. Förhoppningen är att kunna anställa omkring 30 personer inom fem år och öppna fyra nya kontor. Rekryteringsarbetet ligger i startgroparna och man för just nu diskussioner med de första kandidaterna.

Säljer tjänster 

– Hittar vi rätt person anställer vi den och söker sedan upp ett passande projekt, säger Mikael Nordvall. Han är dock noga med att påpeka att det inte är ett bemanningsföretag som man driver utan en tjänst, som exempelvis projektledning eller samordning, som säljs. 

Högst upp på önskelistan står personer med kunskap och erfarenhet av arbetsledning och projektledning inom mark/anläggning samt el. 

– Våra kunder finns både inom det offentliga och privat sektor, vi ser att kommunerna har ett stort behov av de kompetenser som vi erbjuder men också privata byggbolag efterfrågar oss, säger han. 

Över förväntan

Att hitta personal är en utmaning, men Mikael tror att chansen att vara med och bygga ett företag, möjlighet att driva igenom egna idéer och sätta sin prägel på arbetet ska tilltala. 

– Vi hoppas kunna knyta till oss några ”tunga” namn, som i sin tur kommer locka med sig fler medarbetare, säger Mikael Nordvall. 

Första tiden beskriver Mikael som ”över förväntan” och berättar att man redan nu har nått omsättningsmålet för första året. 

– Efter två veckor hade jag sysselsättning på hundra procent och i somras kunde jag ta ut fyra veckors semester. Nu fortsätter vi framåt i samma takt, säger han.

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste