MASKINTEST: ”Följsam och stark”

Hitachis hjullastare ZW220-6 är en följsam och stark maskin med bra känsla i hydrauliken och en rymlig hytt, där teleskopisk rattstång får pluspoäng.

Hitachi ZW220-6

Arbetsmiljö

Martin Elliot testar inställningsmöjligheterna i hytten för att hitta en bekväm arbetsställning. 

Hytten är rymlig och det finns gott om plats även bakom förarstolen. Stolen går att justera och armstöden kan höjas och sänkas, dock inte justeras i sidled. Teleskopisk rattstång ger pluspoäng. 

– Det är en önskvärd funktion som man inte hittar i alla maskiner. Armstöden hade jag dock önskat lite mer av, säger Martin Elliot.  

– Jag hade velat ha stolen lite längre bak, men jag satt ändå helt okej, säger Mårten Åkesson, som assisterar som testförare denna gång. 

Maskinen är enkel att kliva i och ur och det finns rejäla handtag att hålla sig i när man klättrar upp på maskinen. Armstödet går att fälla tillbaka rakt upp så att det finns gott om plats när man ska sätta sig i stolen. Placeringen av spakarna på höger sida om förarplatsen gillas dock inte av testförarna. Arbetsställningen blir onormal och efter en tid i maskinen finns risk att man får ont i kroppen, menar testförarna. 

Teleskopisk rattstång är något som ger pluspoäng från testförarna. 


– Du hade spakarna för extrafunktionerna närmast dig, medan de två spakarna som du använder mest sitter längst ifrån dig, vilket gör att man får vrida handen i en onaturlig vinkel. Dessutom tyckte jag att spakarna i sig var onödigt stora. De hade gott kunnat vara mindre och suttit tätare, då hade man fått en mer bekväm arbetsställning, säger Martin Elliot. 

Backkameran sitter integrerad i displayen, vilket skulle kunna vara ett plus eftersom man slipper en extra skärm, men i det här fallet hade en extern skärm varit att föredra konstaterar testförarna. Bilden är ganska otydlig och displayen är liten. Dessutom sitter den i instrumentpanelen nedanför ratten, vilket gör att det kan vara svårt att se ordentligt när man kör med ratten. 

Sikten får på det stora hela ett bra betyg men som alltid när man kör med gafflar på lastmaskiner är det svårt att se gaffelspetsarna och Martin tyckte även att det var svårt att se markeringen som visar om redskapet är ordentligt låst. 

– Det är ett pyttelitet hål som får kika igenom om man ska se, konstaterar Martin. 

– Sikten med gafflar på försämrades avsevärt närhydraulkopplingarna till extrafunktionerna satt monterade på redskapsfästet och inte på lyftarmarna, tillägger Mårten. 

Även ljudnivån i och utanför maskinen får bra betyg från Martin och Mårten. 

– Utanför hördes det ganska väl när fläkten reverserade men det hördes inte alls inne i hytten, inte backtutan heller, konstaterar Mårten. 
 

Plus

  • Skyddsplåtar över kolvar och slangar
  • Spakstyrningen aktiverades med en knapptryckning när man fällt ner armstödet, vilket gör att den inte kan kopplas i eller ur av misstag
  • Teleskopisk rattstång
  • Framdragna servicepunkter

Minus

  • Dålig sikt genom fästet, svårt att se gaffelspetsarna
  • Placeringen av spakarna, de sitter för långt isär och för långt från föraren
  • Backkameran, otydlig bild.
Som alltid är sikten begränsad när man kör med pallgafflar och det är svårt att se gaffelspetsarna. 

Körupplevelse

ZW220-6 upplevs som en stark och lättkörd maskin. Den orkar med bra både vid tunga lyft och i drift. 

– Vi lyfte en tank som vägde närmare tre ton helt utan problem. Den kändes stadig och fint även när man körde med så pass tunga last på gafflarna, säger Martin. 

Utdragbara batterier är en smidig lösning, tycker testförarna Martin och Mårten. 


– Jag svängde fullt med fylld skopa och det kändes helt okej. Maskinen lättade lite, men det kändes ändå stabilt att jobba med den, fortsätter Martin. 

Växlingen tyckte Martin och Mårten gick en aning långsamt, men konstaterar att det går att justera och att det är mestadels en fråga om tycke och smak. Martin tycker också att inställningen för kick-down-funktionen var en aning tillkrånglad. 

– Man måste trycka på en knapp på sidopanelen och ställa in om maskinen ska växla ner en växel i taget eller om den ska använda kick-down-funktionen för varje gång. För mig hade räckt om kickdown-funktionen alltid aktiverades när man tryckte på den knappen. Växla ner en växel i taget kan man göra i spaken till vänster om ratten när man behöver den funktionen, säger Martin. 

Backkameran sitter integrerad i maskinens display, bilden är liten och otydlig tycker testarna som inte lät sig imponeras av just detta. 


– Det fanns tre olika lägen på kick-down-funktionen, vilket jag kan tycka känns onödigt på den här storleken av maskin, det hade räckt bra med ett läge och som Martin sa att den knappen alltid bara styr kick-down-funktionen, säger Mårten. 

I transport går maskinen mycket bra, den accelererar snabbt och följer med bra, även i lastarmsfjädringen. 

Hydrauliken får även den ett gott omdöme, det finns inte mycket att säga om den konstaterar testförarna. 

– Den är följsam och rapp, precis som man vill att det ska vara, säger Martin. 

Maskinen känns stark och stadig, även med tung last, som här en tank på nästa tre ton. 


Som service-maskin, vilket är ett vanligt användningsområde för en maskin av den här storleken, skulle Martin och Mårten mycket väl kunna rekommendera maskinen. 

– Den är trevlig att köra och det är inga problem att hoppa i och ur maskinen många gånger under ett arbetspass, konstaterar de. 

Hitachi ZW220-6

Motoreffekt: 149 kW / 200 hp
Arbetsvikt: 17 950 – 18 360 kg 
Skopkapacitet, ISO-rågad:  2,4 – 3,3 m³
Maximalt vridmoment, brutto: 929 Nm vid 1 500 min-1 (varv/min)
Transmission: Momentomvandlare, växellåda med sekundäraxel och datorstyrd automatisk växling med möjlighet till manuell växling. 
Momentomvandlare: Tre element, enstegs-, singelfas

Martin Elliot och Mårten Åkesson undersöker servicevänligheten på maskinen. 

Service och underhåll

Service- och underhållsmässigt får maskinen mycket höga betyg. Luckorna öppnas som måsvingar och det går lätt att komma åt det mesta. Servicepunkterna sitter väl framdragna och batterierna går att dra ut om man skulle behöva åtgärda dessa, vilket i sig ger plus. Det finns förvaringsutrymme utvändigt på maskinen för verktyg och fettspruta bland annat. 

– Skyddsplåtar över kolvar och slangar ger pluspoäng tycker jag. Det är lätt att det faller över material när man lastar skopan och vill det sig illa kan kolvar eller slangar ta skada, säger Martin. 

Förvaringsutrymme utvändigt för verktyg och fettspruta uppskattas av testförarna. 

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste