använd ej" /> Här återvinns fyra ton arbetskläder - Entreprenadaktuellt

Här återvinns fyra ton arbetskläder

Nyligen levererades 4,2 ton uttjänta arbetskläder till Wargön Innovation. Här sorteras kläderna för att återvinnas eller återanvändas. 

4,2 ton uttjänta arbetskläder tas om hand av Wargön Innovation. Merparten ska återvinnas, men ungefär 10 procent kommer att säljas på nytt.

– Förbränning är det normala, men efter vår sortering kan en stor andel istället återanvändas eller återvinnas, berättar Susanne Eriksson, som är projektledare för storsatsningen i Vargön, i ett pressmeddelande.

Merparten av kläderna går att använda länge till. Kvaliteten är hög, men eftersom det finns logotyper fastsydda eller tryckta på många av plaggen är de svåra att sälja. Uppskattningsvis kommer fem procent av kläderna att kunna säljas. Ytterligare fem procent skickas iväg för "redesign", vilket innebär att kläderna sys om för att säljas igen. Resten ska återvinnas. 

– Den här leveransen är intressant för oss eftersom arbetskläderna består av en blandning av polyester och bomull. Just den blandningen är efterfrågad av ett innovationsprojekt som drivs av forskningsinstitutet Rise IVF. De ska förädla arbetskläderna helt och hållet och pröva dem i svensk industri.

Förädling är centralt i Wargön Innovations sorteringsprojekt. Uttjänta textilier är inte avfall utan värdefull råvara. I innovativa projekt blir gamla textilier nya produkter.

Under nästa år ska en pilotanläggning för automatiserad industriell sortering stegvis byggas upp i Wargön Innovations lokaler.

– Vi ska kunna sortera mellan 500 och 1 000 ton per år. En hel del av det vi får fram kan bli råvara i nya spännande industriprojekt som kan ta plats här hos oss i Vargön.


 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 november 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste