Snabbast växande maskinentreprenören

För elva år sedan fick Martin Haag avslag från den första banken han frågade om ett lån till en gräv­maskin. Idag driver han ett av Sveriges snabbast växande företag och siktar mot att omsätta en halv miljard inom kort! 

 

Martin Haag driver Tunbyns gärvkonsult, ett av Sveriges just nu snabbast växande företag som under de senaste tre åren vuxit med hela 4 000 procent - och det är bara början lovar Martin som siktar mot en halv miljard i omsättning.
Foto: ann-louise larsson


Ingen hemsida, inga fasadskyltar. Inhyrda i några enkla rum i ett kontorshotell på en liten ort i Norrland. Det skulle kunna vara vilken entreprenadfirma i mindre storlek som helst. Men det är det inte. Vi befinner oss hos ett av Sveriges snabbast växande företag, Tunbyns grävkonsult i Timrå, och det är inte utan att det är lite svårt att ta till sig den otroliga tillväxtresa som företaget gjort på kort tid. Hela 4 000 procent har företaget vuxit under de senaste tre åren!  För elva år sedan startade Martin Haag som enmansföretagare med en grävmaskin – en maskin som han inte ens fick lån till på den första banken han frågade hos. 

– Det var en risklassad bransch, banken tyckte inte att jag skulle ge mig in i den. Men jag gav inte upp utan gick till nästa bank och där gick det bättre. Med åren byggde jag upp en väldigt bra relation till min rådgivare och idag jobbar han som ekonomichef i företaget, berättar Martin Haag. 

Vision om att bli stor

Martin jobbade innan han startade eget som anställd på ett entreprenadföretag men kände att det saknades driv och framåtanda i det företaget och därför valde han att starta upp en egen verksamhet där han kunde få utlopp för sin drivkraft. Som ensam i företaget grävde han under veckorna ner kablar och på helgerna gjorde han husgrunder. Den arbetsbördan blev snabbt ohållbar och redan efter ett par månader tillkom den första anställda och med det så var snöbollen i rullning. 

– Jag hade en vision om att bygga något stort redan från början, men jag hade inte räknat med att det skulle bli så här stort på så här kort tid, säger Martin Haag. 

Svårt att hitta folk

Senaste bokslutet slogs igen på 113 miljoner och 24 anställda. Det skulle kunna ha varit betydligt fler medarbetare om det inte var för bristen på kompetens i branschen, framförallt är det fibertekniker som är extremt svårt att hitta. 

–  Vi har anställt flera kompetenta medarbetare från Estland, Lettland och Litauen, jag tror att det är den vägen man får gå för att hitta personal i dagsläget, säger Martin Haag.

– Utmaningen med att växa så här snabbt som vi har gjort har varit att få med sig hela organisationen, det har alltid varit någon del som haltat lite. Hade jag haft möjlighet att göra om samma resa igen så skulle jag ha sett till att börja bygga organisationen mycket tidigare och anställt projektledare mycket tidigare än vad jag gjorde. Vi var tre stycken som drev företaget upp till en omsättning på strax under 50 miljoner. Med facit i hand borde vi ha haft en större organisation med oss tidigare i processen, säger han. 

Slå av lite på tempot

Några planer på att sluta växa finns inte, däremot medger Martin att det kunde vara bra att slå av på tempot lite och konsolidera verksamheten under något år innan man rusar nästa gång. 

– Vi får se hur det går med det, men jag tror att det kunde vara bra att växa i kostymen ett tag. Vi har dubblat omsättningen många år i rad, det har tagit på krafterna och vi kan behöva samla oss lite, samtidigt som det är väldigt kul att bara köra på när man har fått upp tempot, säger Martin Haag. 

Han är tydlig med sitt mål – företaget ska upp i en omsättning på en halv miljard – och även om tempot dras ner kommer det med stor sannolikhet inte att dröja många år innan man nått dit. Det kommer dock inte att vara med Martin vid rodret sista biten. 

Anställa vd 

– Jag har sagt att jag ska sitta kvar som vd tills vi når 175 miljoner. Efter det kommer jag anställa en extern vd som är bättre skolad för att driva ett företag i den storleksklassen. Då kommer jag också att få mer tid att jobba de bitar i företaget som jag tycker är roliga, säger Martin. 

Håller sig med nytt

Kanske kan det hända att Martin då kommer hoppa in lite oftare i grävmaskinshytten – något som han längtar tillbaka till varje dag. 

– Det är det roligaste som finns att köra grävmaskin. Tyvärr blir det inte så ofta längre, säger han. 

En uppdaterad och fräsch maskinpark har varit prioriterat för Martin som återinvesterat stora summor på nya maskiner varje år. 

– Den äldsta maskinen vi har är 3-4 år gammal och för bara några veckor sedan fick vi det senaste tillskottet i maskinparken, en Ljungby L11. Totalt har vi ett tiotal hjullastare, grävmaskiner och grävlastare. Jag har tyckt att det är bättre att lägga pengarna på att amortera än att skruva, därför har vi en väldigt ny maskinpark. 
 

Tunbyns grävkonsult

Ägs och drivs av: Martin Haag

Verksamhet: Fiber- och kabelarbeten, betong, anläggning. 

Antal anställda: 24

Ort: Timrå

Tillväxt 2014-2017: 4 424 procent

Omsättning: 113 miljoner

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
E-post: redaktionen@entreprenadaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 december 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste